Citat:
În prealabil postat de sophia
Ah, am citit de curand in patericul atonit despre calugari care nu mancau (nu stiu de bauta apa sau alte lichide) la nesfarsit. Nu dormeau la nesfarsit.
Astea sunt lucruri extreme, care nu stiu la ce folosesc.
De unde aveau aceasta putere nu stiu. Am impresia insa ca nici nu traiau asa mult la vremea aia. Nu mai stiu la ce varste mureau.
Foarte bine si frumos scrie IPS Bartolomeau Anania ca postul este o problema de bun simt si de cumpatare. Si ca trebuie totul cu masura.
|
Hrana sufletului pentru vesnicie care potoleste si foamea/setea trupului:
http://bibliaortodoxa.ro/
La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.
Și a răspuns Iisus către el:
Scris este că nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu orice cuvânt al lui Dumnezeu.
Gustați și vedeți că bun este Domnul;
Judecățile Domnului sunt adevărate, toate îndreptățite.
Dorite sunt mai mult decât aurul, și decât piatra cea de mare preț;
și mai dulci decât mierea și fagurele.
Că robul Tău le păzește pe ele, și răsplătire multă are.
Cât sunt de dulci limbii mele, cuvintele Tale, mai mult decât mierea, în gura mea!
Deci a venit la o cetate a Samariei, numită Sihar, aproape de locul pe care Iacov l-a dat lui Iosif, fiul său;
Și era acolo fântâna lui Iacov. Iar Iisus, fiind ostenit de călătorie, S-a așezat lângă fântână și era ca la al șaselea ceas.
Atunci a venit o femeie din Samaria să scoată apă. Iisus i-a zis: Dă-Mi să beau.
Căci ucenicii Lui se duseseră în cetate, ca să cumpere merinde.
Femeia samarineancă I-a zis: Cum Tu, care ești iudeu, ceri să bei de la mine, care sunt femeie samarineancă? Pentru că iudeii nu au amestec cu samarinenii.
Iisus a răspuns și i-a zis:
Dacă ai fi știut darul lui Dumnezeu și Cine este Cel ce-ți zice: Dă-Mi să beau, tu ai fi cerut de la El, și ți-ar fi dat apă vie.
Femeia I-a zis: Doamne, nici găleată nu ai, și fântâna e adâncă; de unde, dar, ai apa cea vie?
Nu cumva ești Tu mai mare decât părintele nostru Iacov, care ne-a dat această fântână și el însuși a băut din ea și fiii lui și turmele lui?
Iisus a răspuns și i-a zis: Oricine bea din apa aceasta va înseta iarăși;
Dar cel ce va bea din apa pe care i-o voi da Eu nu va mai înseta în veac, căci apa pe care i-o voi da Eu se va face în el izvor de apă curgătoare spre viață veșnică.
Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce crede în Mine are viață veșnică.
[u]
Eu sunt pâinea vieții.[/U]
Părinții voștri au mâncat mană în pustie și au murit.
Pâinea care se coboară din cer este aceea din care, dacă mănâncă cineva, nu moare.
Eu sunt pâinea cea vie, care s-a pogorât din cer. Cine mănâncă din pâinea aceasta viu va fi în veci. Iar pâinea pe care Eu o voi da pentru viața lumii este trupul Meu.
Deci iudeii se certau între ei, zicând: Cum poate Acesta să ne dea trupul Lui să-l mâncăm?
Și le-a zis Iisus: Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veți mânca trupul Fiului Omului și nu veți bea sângele Lui, nu veți avea viață în voi.
Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu are viață veșnică, și Eu îl voi învia în ziua cea de apoi. Trupul este adevărată mâncare și sângele Meu, adevărată băutură.
Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu rămâne întru Mine și Eu întru el. Precum M-a trimis pe Mine Tatăl cel viu și Eu viez pentru Tatăl, și cel ce Mă mănâncă pe Mine va trăi prin Mine.
Aceasta este pâinea care s-a pogorât din cer, nu precum au mâncat părinții voștri mana și au murit.
Cel ce mănâncă această pâine va trăi în veac.