View Single Post
Vechi 08.12.2014, 23:45:36
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
O astfel de idee s-a acreditat, mai ales în
ultimile secole, datorită Pidalionului (sfârșitul sec. XVIII) și a altor cărți de drept bisericesc
sau îndreptare de spovedanie.
Aceeasi problema cu schimbarea din ultimul timp, pe care parintele o foloseste la orice. Acesta e un curent foarte gresit, aparut la teologii postpatristici (adica ecumenisti, pe scurt).
Citat:
În prealabil postat de dobrin7m Vezi mesajul
Bineînțeles, obligativitatea Cununiei este și va rămâne un ideal general recomandabil
Deci aceeasi greseala, ar fi ceva recomandabil Cununia, dar daca nu merge si fara. Incredibil ca un preot, monah, sa spun asa ceva. Vad ca in anii de acum si-a schimbat opinia spre bine.
Citat:
Marele Sobor Arhieresc al Bisericii
Ruse, în Fundamentele Concepției sociale (din anul 2000) recunoaște, prin iconomie,
valabilitatea căsătoriei civile, chiar și în lipsa celei bisericești, dacă aceasta nu s-a putut
săvârși din motive obiective.
Eu cred ca aici e vorba de altceva (am observat ca parintele are obiceiul sa dea alt inteles citatelor folosite). E vorba de iconomie, asa cum botezul nu se mai repeta la cei ce vin la ortodoxie, desi nu e valabil inainte sa vina. Si cei care sunt casatoriti si vin in Biserica se considera ca au deja casatorie, probabil nici nu li s emai face slujba, din iconomie. In Rusia sunt multi oameni care nu au avut biserica, din cauza regimului comunist, altfel stau lucrurile la noi.
Citat:
De altfel situatiile particulare aparute in perioada comunista sunt foarte multe, chiar tatal meu, fiind secretar de partid, nu s-a cununat religios cu mama mea, insa la batranete , inainte de a muri, inima lui s-a indreptat catre Dumnezeu, iar participarea lui la Sfanta Liturghie era un continuu plans si zbucium sufletesc. A murit insa necununat, Dumnezeu sa il ierte , iar mama mea care traieste, se spovedeste si participa activ la viata Bisericii.
Am mentionat in mesajul precedent, e ceva total diferit daca sotii nu mai au relatii trupesti. Nu casatoria e problema, ci relatiile trupesti. Daca doi parteneri stau impreuna necasatoriti dar nu au relatii trupesti nu inseamna niciodata ca ar trai in desfranare.
Reply With Quote