View Single Post
Vechi 27.12.2014, 16:55:34
RaduMocanu RaduMocanu is offline
Junior Member

Data înregistrării: 27.12.2014
Locație: sat:Totoesti,comuna:Erbiceni,jud:Iasi
Religia: Ortodox
Smile Cand Mos Craciun devine idol

Moșul creștinilor

E adevărat că, de prin secolul al IV-lea, omenirea, și în special creștinătatea, a sărbătorit un “moș al darurilor”. Acesta este nimeni altul decât Sfântul Nicolae, cel care avea obiceiul de a lăsa milostenii, în ascuns, nevoiașilor. Viața sfântului consemnează ajutorul oferit unei familii care, din cauza sărăciei, înclina să cadă în păcatul desfrâului. Pungile cu galbeni strecurate periodic de către episcopul Mirei aveau să salveze situația, însă “filantropul” este descoperit. Câte familii nu a ajutat însă Sfântul Nicolae fără ca minunatele fapte să fi fost consemnate? Pentru ajutorul primit în nenumărate rânduri și graba cu care sfântul a răspuns mereu la rugăciuni, cultul său s-a răspândit în întreaga creștinătate. În amintirea dărniciei sale, părinții și-au mângâiat copiii cu mici daruri. Secolul marketingului l-a transformat însă pe Sfântul Nicolae într-un personaj mai puțin creștin, coborât mai degrabă din platourile de la Hollywood decât din icoană.

În uitarea ei de Dumnezeu, omenirea l-a înlocuit pe Sfântul Nicolae cu un moș păgân. În fapt, un idol pe care îl așteptăm cu atât de multă nerăbdare tocmai când se naște cel mai mare Dar al omenirii, însuși Domnul Iisus Hristos. În neuitarea noastră, în decembrie, începem să forfotăm. Străzile sunt luminate, magazinele își umplu rafturile, iar în piețele cetăților de astăzi tronează câte un brad. Copiii își pregătesc în avans câte o listă cu daruri; chiar și modestă, tot listă e. Își creează așteptări și visuri alimentate de Moșul de la Hollywood. Trăiesc cu emoție întâlnirea cu acest personaj la grădiniță sau la școală. Mai apoi, peste ani, tot balonul de săpun se sparge și micuții prind minciuna. “Moșul sunt părinții, toate sunt legende”. Moșul cel vesel și frumos îmbrăcat nu există, Crăciun, cel de la Betleem, e și el un mit. Bulversați de o lume a consumismului, ajungem să luptăm pentru a distinge între realitate și marketing. Ori de câte ori punem mai mult suflet în goana după cadouri, în așteptarea aproape pătimașă a Moșului, să ne gândim că în fapt merităm doar o nuielușă. Și dacă sub bradul german nu vom găsi nici un dar, să ne îndreptăm inimile spre ieslea din Betleem, acolo unde se află cel mai frumos cadou primit de întreaga omenire. În fapt, e și darul meu, și al vecinului de bloc sau al celui mai uitat beduin din ținuturile arse ale Sinaiului. E însuși Dumnezeu, venit, așa cum spune colindul, Mititel Înfășățel și pentru care Măicuța Sfântă n-a avut nici măcar scutecele.

A dărui e un sentiment nemaipomenit

Trăiesc de ceva vreme experiența Crăciunului în Occident. În Marea Britanie, loc ce mi-a devenit ca trăire extrem de cunoscut, am avut dezamăgirea să descopăr copii care nu cred în nașterea lui Iisus ca Dumnezeu. Cu mare tristețe a trebuit să realizez că pentru ei Iisus Hristos e un personaj istoric și oarecum enigmatic. La vremea copilăriei, am scotocit ani

de-a rândul casa mamei pentru a găsi darurile de Crăciun cu mult timp înainte. De multe ori, mi-am stricat singură surpriza. E uimitor să întâlnesc în Londra copii de 10 anișori care încă mai cred cu tărie în existența unui moș extrem de darnic, cu puteri magice. Copiii își pun dorințe și se roagă acestui moș. Am întâlnit chiar și adulți care au cerut de la Moș Crăciun un an mai bun, fără șocuri economice sau chiar l-au rugat să aducă sănătate. Occidentalii, fără tendință de generalizare, își îndreaptă oarecum busola într-o direcție ce nu aduce decât efemer. Dincolo de toate însă, a dărui e un sentiment nemaipomenit pe care l-au experimentat mai toți sfinții Ortodoxiei. Însă, cum recent îmi spunea un părinte grec, trebuie să fim atenți în numele cui o facem.
Reply With Quote