Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.12.2014, 01:33:00
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Scufita Rosie are o soarta mai blanda: este prinsa,inghitita fara a fi mestecata,nu este digerata (nu incercati sa explicati asta copilului ca ramane traumatizat:) si apoi este eliberata de un vanator care taie burta lupului (un fel de baiatu rau al padurii)cu o foarfeca (ce dragut :), cautand-o initial pe bunicuta mancata (pe aceslasi sistem de nemestecat si nedigerat) dar salvand-o pe Scufita.Ulterior si pe bunicuta care era si ea tot undeva prin burta lupului.Insa dulce razbunare ! :) Pun pietre in burta lupului aflat sub anestezie(altfel nu se explica lipsa lui de reactie la taiat-umplut) care incercand sa mearga crapa de la greutatea pietrelor.Perfect logic :) PS: bunicuta,dupa aventura terifianta din stomacul animalului,ia o gura de cozonac si trage o dusca de vin si isi revine in simtiri>sfat: nu incercati asa ceva in viata de zi cu zi daca dati peste un lup.Mai nene da ce au toti cu lupul si de ce se inghesuie toti sa-si dea doctoratul in sadism in povestile in care apare nefericitul animal? :))

Last edited by Pelerin spre Rasarit; 27.12.2014 at 01:44:14.
Reply With Quote
Vechi 27.12.2014, 16:55:34
RaduMocanu RaduMocanu is offline
Junior Member

Data înregistrării: 27.12.2014
Locație: sat:Totoesti,comuna:Erbiceni,jud:Iasi
Religia: Ortodox
Smile Cand Mos Craciun devine idol

Moșul creștinilor

E adevărat că, de prin secolul al IV-lea, omenirea, și în special creștinătatea, a sărbătorit un “moș al darurilor”. Acesta este nimeni altul decât Sfântul Nicolae, cel care avea obiceiul de a lăsa milostenii, în ascuns, nevoiașilor. Viața sfântului consemnează ajutorul oferit unei familii care, din cauza sărăciei, înclina să cadă în păcatul desfrâului. Pungile cu galbeni strecurate periodic de către episcopul Mirei aveau să salveze situația, însă “filantropul” este descoperit. Câte familii nu a ajutat însă Sfântul Nicolae fără ca minunatele fapte să fi fost consemnate? Pentru ajutorul primit în nenumărate rânduri și graba cu care sfântul a răspuns mereu la rugăciuni, cultul său s-a răspândit în întreaga creștinătate. În amintirea dărniciei sale, părinții și-au mângâiat copiii cu mici daruri. Secolul marketingului l-a transformat însă pe Sfântul Nicolae într-un personaj mai puțin creștin, coborât mai degrabă din platourile de la Hollywood decât din icoană.

În uitarea ei de Dumnezeu, omenirea l-a înlocuit pe Sfântul Nicolae cu un moș păgân. În fapt, un idol pe care îl așteptăm cu atât de multă nerăbdare tocmai când se naște cel mai mare Dar al omenirii, însuși Domnul Iisus Hristos. În neuitarea noastră, în decembrie, începem să forfotăm. Străzile sunt luminate, magazinele își umplu rafturile, iar în piețele cetăților de astăzi tronează câte un brad. Copiii își pregătesc în avans câte o listă cu daruri; chiar și modestă, tot listă e. Își creează așteptări și visuri alimentate de Moșul de la Hollywood. Trăiesc cu emoție întâlnirea cu acest personaj la grădiniță sau la școală. Mai apoi, peste ani, tot balonul de săpun se sparge și micuții prind minciuna. “Moșul sunt părinții, toate sunt legende”. Moșul cel vesel și frumos îmbrăcat nu există, Crăciun, cel de la Betleem, e și el un mit. Bulversați de o lume a consumismului, ajungem să luptăm pentru a distinge între realitate și marketing. Ori de câte ori punem mai mult suflet în goana după cadouri, în așteptarea aproape pătimașă a Moșului, să ne gândim că în fapt merităm doar o nuielușă. Și dacă sub bradul german nu vom găsi nici un dar, să ne îndreptăm inimile spre ieslea din Betleem, acolo unde se află cel mai frumos cadou primit de întreaga omenire. În fapt, e și darul meu, și al vecinului de bloc sau al celui mai uitat beduin din ținuturile arse ale Sinaiului. E însuși Dumnezeu, venit, așa cum spune colindul, Mititel Înfășățel și pentru care Măicuța Sfântă n-a avut nici măcar scutecele.

A dărui e un sentiment nemaipomenit

Trăiesc de ceva vreme experiența Crăciunului în Occident. În Marea Britanie, loc ce mi-a devenit ca trăire extrem de cunoscut, am avut dezamăgirea să descopăr copii care nu cred în nașterea lui Iisus ca Dumnezeu. Cu mare tristețe a trebuit să realizez că pentru ei Iisus Hristos e un personaj istoric și oarecum enigmatic. La vremea copilăriei, am scotocit ani

de-a rândul casa mamei pentru a găsi darurile de Crăciun cu mult timp înainte. De multe ori, mi-am stricat singură surpriza. E uimitor să întâlnesc în Londra copii de 10 anișori care încă mai cred cu tărie în existența unui moș extrem de darnic, cu puteri magice. Copiii își pun dorințe și se roagă acestui moș. Am întâlnit chiar și adulți care au cerut de la Moș Crăciun un an mai bun, fără șocuri economice sau chiar l-au rugat să aducă sănătate. Occidentalii, fără tendință de generalizare, își îndreaptă oarecum busola într-o direcție ce nu aduce decât efemer. Dincolo de toate însă, a dărui e un sentiment nemaipomenit pe care l-au experimentat mai toți sfinții Ortodoxiei. Însă, cum recent îmi spunea un părinte grec, trebuie să fim atenți în numele cui o facem.
Reply With Quote
Vechi 27.12.2014, 17:40:20
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Implicit

Împărtășesc opinia dvs., apreciez ce ați scris, în întregime.
Aș voi să adaug doar un amănunt: deși nu se cunoaște aceasta de către toți (de ce oare? că nu e nici un secret), copiii trec în dezvoltarea lor mintală prin etapa numită "a gândirii magice". Cu tot ce înseamnă aceasta, nu mai detaliez că se cam știe, cel puțin în mare.
Acum însă: copilul magic dinlăuntrul nostru nu dispare nici la vârste mai înaintate. El rămâne funcțional și acoperă conduita noastră subiectivă și comportamentală (behavior) atunci când se ivește un oarecare stimul declanșator (un gând, o amintire, o imagine, un miros, un sunet, o lumină). Indiferent de vârstă, sex, religie, IQ, caracter, profesie ori experiență de viață, fiecare om poate trece imediat pe un mod de funcționare din copilul magic, dacă i se oferă un anumit stimul specific. Or, în perioada sărbătorilor, așa cum sunt ele în zilele noastre (se și spune, culmea, în media "să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de iarnă"), e foarte ușor ca un adult, iar nu doar un copil, să intre imediat în starea de funcționare a copilului magic dinlăuntrul lui. În acest caz gândește ca un copil de acea vârstă (când funcționa gândirea magică), simte ca un copil, voiește ca un copil, acționează ca un copil, crede ca un copil. Practic a devenit un copil (desconsiderînd, pentru o vreme realitatea lui de adult). Dacă nu reușește direct, se ajută cu niscaiva droguri - de la țigări și alcool, la chestii mai tari. Ați remarcat, nu?

Că se întâmplă așa eu nu am nici o îndoială. Am văzut această culisare de pe adultul realității pe copilul magic interior de prea multe ori ca să mai am vreun dubiu. Singura problemă e dacă acest fenomen de regresie infantilă este benefic sau nu, este îngrijorător în vreun plan etc. Aici de fapt ne și deosebim în opinii, noi forumiștii.

Personal eu cred că ne putem permite luxul, când și când, de a ne copilări, fie și la modul copilului magic. Doar să ne dăm seama de asta! Să fiu lucid, adică, atunci când mă las dus de "magia sărbătorilor de iarnă" și să nu mă cufund cu totul într-un mod infantil de a fi.

Frumoase sunt clipele de "magie" din jurul Crăciunului, fiecare își bucură copilul interior cu aceste prilejuri. Dar nu e nici o legătură între aceste fenomene de regresie infantilă, plăcute și alinătoare pentru psihologia omului sufletesc (cum pesemne suntem fiecare), și minunea tainelor duhovnicești care alcătuiesc Sărbătoarea Nașterii Domnului.

Putem fi copii, ok, putem fi cufundați în "magie", putem aduce pe Moșul acasă lângă brad, pe sub brad și chiar în vârful bradului, pe horn ori pe la ferestre
și totodată bine este
să ne ridicăm cugetul și toate simțămintele către Hristos,
pentru a nu rămâne doar adulți în straie de copii ci pentru a ridica până și copilul din noi în haina lui Hristos, în îmbrățișarea Lui!
Reply With Quote
Vechi 27.12.2014, 19:55:55
cristirg cristirg is offline
Banned

Data înregistrării: 26.06.2014
Implicit

Mos Craciun - o iluzie scurta cu gust amar - pr. Gheorghe Anitulesei:

https://www.youtube.com/watch?v=TmKtjMXmRGA
Reply With Quote
Vechi 27.12.2014, 20:49:51
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Toti oamenii au nevoie de magie, de o realitate nemateriala. Doar ca aceasta chiar exista si nu trebuie inventata, iar crestinii o cunosc. In America au creat o poveste magica imaginara pentru ca deja aveau o societate materialista, golita de magia lumii spirituale (se spune ca autorul povestii s-a inspirat chiar si religiile nordice). In opinia mea exista trei tipuri de magie, de spiritualitate. Prima este realitatea crestina, cu lumea ingerilor Dumnezeu. A doua este lumea din spiritualitate pagana, cu mituri si zei in spatele carora sunt ingerii cazuti. A treia este o lume imaginara, creata de atei ca o alternativa la lumea materiala pe care o cunosc. Povestile SF pentru adulti, iar pentru copii povesti de genul Mos Craciun.
Reply With Quote
Vechi 27.12.2014, 20:52:50
Banned

Implicit

"trei tipuri de magie" trebuie puse intre ghilimele,ortodoxia nu are nimic de a face cu nici o forma de magie,e impotriva magiei si vrajitoriei de orice fel.
Reply With Quote
Vechi 27.12.2014, 20:54:59
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristirg Vezi mesajul
"trei tipuri de magie" trebuie puse intre ghilimele,ortodoxia nu are nimic de a face cu nici o forma de magie,e impotriva magiei si vrajitoriei de orice fel.
Da, lume magica e mai bine spus, se intelege din context.
Reply With Quote
Vechi 27.12.2014, 21:00:59
Banned

Implicit

-eu nu as folosi cuvantul magic in nici un context crestin,se poate vorbi de lumea sufletului,o lume nemateriala,duhovniceasca,a harului...
Reply With Quote
Vechi 27.12.2014, 21:18:11
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Implicit

Subscriu. Nimic din cele bisericești nu sunt magie. Viața duhovnicească nu e magică, dimpotrivă, este simplă și tot mai realistă pe măsură ce creștinul progresează în despătimire și se micșorează pe sine, smerindu-se.
Poate că vedeniile oamenilor duhovnicești sunt magie? Nu, categoric nu. E un alt fenomen, de deschidere a ochilor duhovnicești spre o descoperire dumnezeiască.
Reply With Quote
Vechi 27.12.2014, 22:48:42
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristirg Vezi mesajul
-eu nu as folosi cuvantul magic in nici un context crestin,se poate vorbi de lumea sufletului,o lume nemateriala,duhovniceasca,a harului...
Am folosit acel cuvant pentru a se potrivi cu cuvantul folosit lui Cezar, dupa vrigula vezi ca am pus spiritualitate. Cuvantul asta l-am gasit, daca vrei pune tu alt cuvant. Nu, nu se intelege altceva pentru ca am specificat ca alta forma e din paganism, deci am facut delimitarea. Am pus acel cuvant pentru ca am mai scris inainte un mesaj asemanator, dar daca n-am scris in termenii lui Mos Craciun (adica magie) m-am gandit ca n-a fost receptat. Important era sensul mesajului, nu sa vorbim zece pagini despre un cuvant.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
cine este aproapele meu? luminitarodina Despre Biserica Ortodoxa in general 30 27.07.2016 11:28:12
cine din voi este in Bruxelles? TIBS Generalitati 9 17.06.2010 00:27:49
cine este din iasi? bogdan_222 Calugarul 0 14.05.2010 13:22:05
Cine este responsabil? eclat_de_lune Generalitati 1 07.11.2009 14:57:06
Cine este cel mai puternic om? amatyyy Teologie si Stiinta 29 16.09.2009 13:49:04