View Single Post
Vechi 05.01.2015, 21:48:49
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Concrect, ai vreun canon în acest sens de obligativitate a spovedaniei înainte de împărtășanie? Nu veni cu argumente de genul că multe practici din Biserică nu au fost prinse în canoane. Nu cred că un lucru atât de important a ptut fi omis.
Ti-am mai scris despre argumentul acesta fals. Canoanele sunt in primul rand legi Bisericesti. De exemplu nu exista canoane despre cum se face Sfanta Liturghie, despre spovedanie, etc.
Dar am chiar marturia celui pe care il citezi, Par. Pruteanu. Acesta admite ca in Didahia scrie ca inainte de impartasire credinciosul trebuie sa se curateasca de pacate. Iar curatia de pacate se face prin Spovedanie (nu prin Impartasanie, cum spune parintele si cei ce au luat aceasta idee de la catolici).
Citat:
Practica asta a existat și există. Ți-am dat atâtea exemple vii pe care le refuzi să le vezi.
Tu mi-ai spus ca unii sfinti se impartaseau fara sa se spovedeasca. Nu stiu daca e adevarat, dar nu intelegi ca aceia erau sfinti, iar ce spui tu tine de protestantism. Ei se considera toti sfinti, iar tu ai ajuns sa crezi ca esti deja sfant, asta arata de unde sunt aceste conceptii. Nu e nevoie de impartasire pentru ca esti curat, daca nu faci pacatele de moarte. Exact conceptia protestanta.
Citat:
Faptul că există icoane cu influență catolică în Biserică, asta nu înseamnă că nu sunt eretice. În zadar Mihailc și eu ți-am adus argumente, le-ai făcut praf cu interpretările tale. Dacă nici preotul nu a reușit să-ți scoată cuiele din cap e clar că eu nu am nici o șansă.
Aici arati ca nu e bine sa vorbeasca cineva cu tine. In primul rand te faci de ras, pentru ca, desi am explicat cu lux de amanunte acolo tu tot n-ai inteles nimic, nici macar acum. Preotul nu stia, dar tu stii. Iar acolo ti-am aratat ca sursa data de tine era luata tot din protestantism, nu e ciudat ca te atrag mai mult ideile protestante decat cele ortodoxe? http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=278 Tu razi de ecumenism, in loc sa inveti ceva si sa te indrepti, pentru ca vad ca deja ai luat acel duh. Iar asta actioneaza in felul urmator, te atrag in mod intuitiv toate conceptiile ce tin de acest concept, chiar daca sunt imbracate in haine ortodoxe. Si incepi, treptat sa capeti cocneptii protestante, tu fiind convins ca sunt ortodoxe. Asa ajungi sa te contrazici tot timpul cu mine, fiind convins ca ai dreptate si nu poti gresi.
Tu nu iubesti adevarul, te contrazici doar pentur ca nu te lasa mandria sa accepti ca gresesti, adevarul nu are importanta pentru tine.
In al doilea rand eu nu ti-am scris de cuie in cap, am un oarecare respect, pentru ca nu te cunosc personal. Dar tu asa ai facut si la acel subiect si intotdeauna cand am discutat (si nu doar cu mine). De multe ori ti-am spus ca esti un user rautacios si destul de agresiv. In plus ai o mandrie mare, nu te lasa sa accepti niciodata ca gresesti si nu am vazut sa fi spus vreodata ca ai gresit ceva, desi spui o multime de lucruri gresite. Nu stiu cum un ortodox obisnuit nu vrea sa se impartaseasca fara sa se spovedeasca, dar unii ca tine, care au mari probleme chiar daca se si spovedesc se gandesc la asta. Iti fac un bine, la prima spovedanie te sfatuiesc sa ii spui toate aceseta preotului, poate nu le stie. Ii spui ca tu nu esti asa, dar cineva ti-a spus ca ai unele probleme din cele enumerate mai sus (rautate, mandrie, neiubirea adevarului), preotul sigur te va ajuta sa le reduci. Ca altfel se pare ca te indrepti spre alte carari. Par. Pruteanu mai crede si ca a trai fara Taina casatoriei nu e pacat, ca vietile sfintilr sunt false in mare proportie, ca Sf. Spiridon nu a facut minunea cu caramida, ca Sf. Nicolae nu i-a dat o palma lui Arie, etc., adica toate revizuirile acestea de la catolici si protestanti. Iar azi am citit intr-o recenzie a cartii sale ca prin unirea credintei de la rugaciunile preotului e vorba de unirea cultelor (ideea ecumenista). Sper sa nu ne contrazicem in viitor si pe aceste teme "ortodoxe".
Reply With Quote