View Single Post
Vechi 08.03.2015, 21:42:50
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Religia: Ortodox
Implicit

Excelent punctat, critirg.

Capy, tot agitat ești.

Însă eu tot nădăjduiesc că nu mai reiei din nou, tot forumul în fiecare postare :)

Te rog din suflet :) știm deja ce s-a postat, sau putem verifica.

Sfântul Maxim Mărturisitorul, este al 2-lea Sfânt al meu preferat. Nu îți spun care-i primu, sâc, sâc :)
Am citit de la Sfântul Maxim Mărturisitorul, foarte mult din ce s-a tipărit în limba română. Nu știu dacă-i bine să spun asta, că e laudă.

Îți voi reda mai jos, ideile principale, expuse dogmatic, dar întro dogmatică, cât mai simplă, să înțeleagă oricine citeștre, din cartea "Scrieri și epistole hristologice și duhovnicești" și din cartea "Ambigua", scrise de Sfântul Maxim Mărturisitorul.

Nu îți dau citate și pasaje, că sunt câteva zeci de pagini. Nu le printez și nici nu le dactilografiez la tastatură, că mă apucă dimineața în ambele cazuri.

Analizează "la sânge", cu atenție extremă, fiecare sintagmă, mergem în cea mai pură dogmatică. Sper să te fac să înțelegi ce spune Sfântul Ioan Damaschin și Sfântul Maxim Mărturisitoul, în același timp:

1. Hristos este Persoana Omenească a Sfintei Treimi. Din veșnicie. Înainte de crearea omului. Dar să nu te smintești. Fi atent: nu cum o înțelegi tu și cum o separi tu. Nu separa Persoana cea Una a lui Hristos. Nici nu uni Persoana lui Hristos, cu cele două voințe și două lucrări. Că dai în nestorianism, sau în monofizitism. Rămâi ortodox. Fi atent :) Mergem mai adânc:

2. Hristos este fire(!) omenească și fire(!) dumnezeiască! Poate omul de rând, să fie de aceași fire(!) cu Hristos? Cu Dumnezeu? Nu poate. Ar înseamna să intre în esența și natura Sfintei Treimi. Asta a crezut și lucifer...

3. Hristos a venit să îndumnezeiască omul. Îndumnezeirea este luare sau imitarea persoanei(!) umane a lui Hristos. Așa devi sfânt. Îndumnezeirea nu poate fi dată omului prin firea lui Dumnezeu. Nu poți intra în fire(!), în esență, în natură, în ousia. Ce îl face pe Hristos, Persoană Omenească? S-a născut ca un om, deși era născut din veșnicie din Tatăl, a crescut din băiat, în bărbat că un om, a chinuit ca un om, deși putea să biruie totul, întro clipă, a fost ispitit de diavol ca un om, deși putea, Dumnezeu fiind, să termine cu diavolul întro miime de secundă. Hristos a murit ca un om, și a înviat ca un Dumnezeu, tocmai ca omul de rând, să poată învia și el, în Hristos.

Nici diavolul, spune Sfântul Maxim Mărturisitorul, la cele 3 ispitiri, înainte de a începe activitatea Mântuitoare, nici diavolul nu știa sigur dacă Hristos este sau nu este Dumnezeu și Fiul lui Dumnezeu. Și când s-a convins diavolul că Hristos Este Cel Ce Este, ce striga prin demonizatul din ținutul Ghergehsenilor? "De ce ai venit mai înainte de vreme să ne chinuiești?" Îi chinuia iubirea lui Hristos. Dar asta-i altă latură teologică. Revin.

4. Ce este îndumnezeirea deci? Suntem dumnezei (cu d mic) prin har, în firea omenească și firea Dumnezeiască a lui Hristos? Asta ar fi erezie. Suntem dumnezei prin har, datorită actului chenotic, sau prin chenoză: "Dumnezeu S-a deșertat pe Sine, chip de rob luând, făcându-se pe sine, asemenea oamenilor" spune la Filipeni, capitolul 2. El S-a făcut om, ca noi să ne putem face dumnezeu.

5. Îndumnezeirea omului de rând, arată Persoana Omenească a lui Hristos. Raportat la Sfânta Treime, Hristos este fire(!) omenească și fire(!) dumnezeiască, și O Persoană, Un Ipostas, sau O Ipostasă în Sfânta Treime, iar raportat la omenirea creată, Hristos, Persoană a Sfintei Treimi, care S-a făcut OM DEPLIN, ispitit, chinuit, ucis, Persoana Omenească, ne-o dă nouă, oamenilor, ca exemplu suprem de urmat, pe care au urmato sfinții în fiecare secol și pe care o vor urma până la sfârșitul lumii. Urmând Persoana Omenească a lui Hristos, spunem că urmăm firea omenească a lui Hristos, tocmai ca să ajungem la Persoana Dumnezeiască a lui Hristos, anume persoane dumnezeiești, taina persoanei, greaca veche: prosopon. Omul nu poate fi după fire(!) Dumnezeu. Nici dumnezeu (scris cu d mic), că după fire, Sfânta Treime, Creatorul, nu atinge în esență și natură Creatura.

6. De aceea Hristos, are DOUĂ LUCRĂRI și DOUĂ VOINȚE. Firea și Persoana, lui Hristos, omenească (nu dumnezeiască) pentru îndumnezeirea omului, sunt același lucru (!) Nu se poate altfel. Dar firea(!) și Persoana Dumnezeiască ale lui Hristos, pentru îndumnezeirea omului, nu pot fi același lucru, căci omul nu poate deveni după fire(!) cu Hristos. Citește și din Sfântul Grigorie PALAMA, prăznuit chiar astăzi, să vezi CE ESTE îndumnezeirea omului.

Doamne, frățior Capy, spune-mi că ai înțeles.

Te implor, spune-mi că ai înțeles...

Că sincer, chiar că nu știu cum să te mai ajut în alt fel. Sincer acuma...

Iertare dacă am smintit...
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia

Last edited by Igor_Paslusnik; 08.03.2015 at 21:51:07.
Reply With Quote