View Single Post
  #6  
Vechi 11.03.2015, 09:35:38
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

Citat:
În prealabil postat de alex190 Vezi mesajul
Buna seara!Am si eu cateva nelamuriri in privinta vietii practice ale unui crestin.
Noi, la fel.

Citat:
La spovedanie,din lista lunga de intrebari cu care am fost, unele mi-au scapat, din cauza lipsei de timp.Mereu e aglomerat si sunt atat de multe de povestit si de vorbit, incat niciodata nu reusesc sa intreb tot.
Nu trebuie sa confundam spovada cu cateheza. La spovada important nu e sa nu uitam sa punem intrebari, ci sa nu uitam sa marturisim pacatele, in specie si in numar. Daca avem neclaritati in privinta unui aspect al vietii de credinta si nu am gasit alta modalitate de a-l "agata" pe preot decat sub patrafir, atunci putem cel mult sa-l intrebam "parinte, am mai multe neclaritati privind viata de credinta. Sa va intreb acuma sau cand sa vin sa va intreb ?"

Directorul spiritual nu este neaparat acelasi cu confesorul. In special daca preotul e supra-aglomerat, directorul spiritual poate fi un laic mai inaintat in credinta. De exemplu, nasul nostru. Sau cineva din parohie care are recomandarea preotului. Dimpotriva, confesorul trebuie sa fie neaparat preot hirotonit si hirotesit pentru aceasta slujire.


Citat:
Asa ca m-am gandit ca acest forum e cel mai potrivit loc unde sa intreb,
Discutabil. Fiindca actiuneaza una din legile lui Murphy: "cine are un ceas, stie mereu cat e ora. Cine are doua ceasuri, niciodata nu stie cu certitudine". Aici suntem multi, toti priceputi la dat cu parerea, sunt multe ceasuri. In niciun caz forumul nu poate inlocui preotul.

Citat:
-Se pot spala rufe Luni si Vineri?Daca nu, de ce?
Da, cu doua exceptii
-Vinerea Mare (Vinerea Patimilor)
si
-Daca o sarbatoare de porunca (adica una in care trebuie sa mergem la biserica, precum in Duminici) ar cadea luni sau vineri. Le recunoastem usor, fiind marcate cu rosu si cruce rosie in calendar.
Interdictia se refera la spalarea manuala a rufelor, si nu la spalarea la masina.

Sa remarcam ca aceste exceptii nu sunt intrucat ar fi vorba de zile de luni sau de vineri, ci intrucat e vorba de zile de porunca. Aceste zile, in care trebuie sa mergem la slujba (chiar daca e zi numita (impropriu) "aliturgica" precum Vinerea Mare) prefigureaza Sabatul Zilei a Opta, in care vom fi la Ospatul cel Vesnic.

Citat:
-Putem face baie Duminica si de sarbatori?Unii credinciosi spun ca da.
In orice zi putem face baie. Chiar si in Duminica Pastilor ori de Craciun. Cuvantul "sfant" vine de la un vechi cuvant care inseamna "curat". Sfant inseamna, asadar, a fi curat. Desigur ca aceasta curatenie la care ne cheama Cristos merge mult dincolo de curatenia trupeasca. Si totusi, sfintenia incepe in baie.


Citat:
Cand e sarbatoare cu cruce neagra sau albastra se poate spala, trebalui prin gospodarie?Unii spun ca doar sarbatorile cu cruce rosie se tin.
Porunca a Treia interzice munca servila de Sabat. Sabatul nostru este Duminica si in celelalte zile de porunca de peste an, despre care am vorbit (marcate cu cruce rosie). Munca este de doua feluri: munca servila si munca nobila.
Munca servila este aceea pe care, inainte, o facea sclavii. Acuma, o facem noi, avand toti acest statut in raport cu Cezarul... De exemplu, Duminica e interzis sa spalam pardoseala. Prin extensie, munca servila e aceea din care ne castigam banii. Aceasta munca ne este interzisa in zile de porunca, afara de situatiile cand altii ar fi in primejdie daca am intrerupe (munca medicului, politistului, pompierului) sau daca nu poate fi intrerupta prin natura ei (munca topitorului la un furnal). De exemplu, un brutar liberal care si-ar tine brutaria deschisa Duminica ar incalca porunca a treia.

Munca nobila este munca pe care o faceau stapanii. De exemplu, sa tinem contabilitatea casei. Sau sa pictam. Sau sa ascultam ori sa compunem muzica. Tot munca nobila este cea pe care o facem din pura placere si nu ne aduce bani.

Spre exemplu, munca unui taran care s-ar apuca de arat in zi de porunca este ilicita moral, fiindca asta e meseria din care traieste, pe care o poate face foarte bine in alte zile, pe cand munca noastra de a ne tunde peluza Duminica este licita moral (dupa slujba si nu in loc de slujba...), daca avem pasiunea gradinaritului.

Un ultim cuvant: interdictia muncii servile Duminica si in celelalte Sarbatori de Porunca de peste an este, in aceste zile ale Noului Testament, o norma disciplinara si nu o norma morala absoluta. Prin urmare, Biserica are capabilitatea de a da dezlegari in asemenea materie, dupa cum are capabilitatea de a da dezlegari privind postul, nunti facute vinerea etc. Preotul din sat poate sa-l dezlege pe brutarul despre care am vorbit mai sus pentru "binecuvantate pricini", de exemplu daca hrana familiei sale ar depinde de vanzarile de paine duminicale. Dimpotriva, Biserica nu are capabilitate de a da dezlegari in privinta unor norme morale absolute. De exemplu, daca brutarul de mai sus cere sa i se permita sa dea cu un pietroi in cap vecinului care nu cumpara paine de la el.


In speranta ca cele de mai sus limpezesc. In Cristos, Domnul nostru.
M.D.
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 11.03.2015 at 11:49:12.
Reply With Quote