View Single Post
Vechi 16.03.2015, 12:17:52
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Se poate si fara, nu e nici o slujba speciala de sfintit arpacasul fara de care nu iti pica bine..

Cand e coliva de pomana e altceva, se tine o slujba dar atunci cand vii cu coliva, nu cu o saptamana inainte pe grau.

Oricum coliva are un sens mai degraba traditional/simbolic din vremuri de saracie cand painea si derivatele de grau erau felul principal si cu ceva zahar/bombonele un adevarat desert, festin ce sa mai.

Acum, daca vrei cu adevarat sa-ti faci pomana cu niste amarati, le dai mancare serioasa, eventual ceva mancare calda, nu glume din astea.

Dar se pare ca este un obicei pe la crestinii nostri, chiar cei mai imbisericiti, ca pomana cu saracii sa o fac cu glume din astea, iar la mesele adevarate sa cheme doar prieteni/cunoscuti + preotul - oameni care nici pe departe nu sufera de foame la ei acasa.
De obicei in zilele de praznic amaratii care stau la poarta bisericii primesc mancare de pomana mai multa decat pot manca, pana nu se strica, ba chiar o mai si arunca...ca peurma numai au...asta e partea a doua. ( pana si la case mai mari se intampla sa ne inbuibam de sarbatori, sa aruncam mancare ca am facut prea multa si se strica, si apoi sa tragem matza de coada, pana la urmatorul salariu..)..de obicei prefera sa primeasca bani in loc de mancare, dar nu neaparat ca sa-i pastreze pt zile negre...
Iar cu pomana raman la parerea mea, ca tot mai bine este sa se implice si sa fie implicati cei care au cunoscut persoanele decedate si eventual chiar le pasa de ele...asa putem da de pomana unor necunoscuti, care poate nici nu zic bogdaproste ( am dat eu la vreo 2 babe la mine-n bloc si...), in timp ce rudele i-au dat de tot uitarii....la fel cum putem plati oricat la biserica sau manastire,unde nu i-a cunoscut nimeni, putem plati si ca sa li se faca coliva chiar, si apoi sa nu mai dam pe acolo, ca tot aia e...
Reply With Quote