Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.03.2015, 16:11:23
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul
@ Cori, incearca cu arpacas, mai bine, pt inceput...e mai sigur, fierbe mai repede, nici nu e scump...daca nu te grabesti du-l sambata la biserica ( unde ai dat sarindar, adica pomelnic pt toate sambetele, dc nu ai dat cand a inceput postul, cred ca poti da acum), scrie-ti numele pe punga, si il iei inainte de Sambata lui Lazar si faci atunci coliva, sau n Joia Mare...dar nu cred ca poti ajunge in cursul saptamanii...sau daca vrei sa incerci o data mai inainte, sa nu-ti dai " corigenta " atunci...
Iar cu grau de la tara, fa o data cu bunica, asist-o sau roag-o sa te indrume, cand te duci pe la dansa...cred ca e mai safe asa :) ...
Se poate si fara, nu e nici o slujba speciala de sfintit arpacasul fara de care nu iti pica bine..

Cand e coliva de pomana e altceva, se tine o slujba dar atunci cand vii cu coliva, nu cu o saptamana inainte pe grau.

Oricum coliva are un sens mai degraba traditional/simbolic din vremuri de saracie cand painea si derivatele de grau erau felul principal si cu ceva zahar/bombonele un adevarat desert, festin ce sa mai.

Acum, daca vrei cu adevarat sa-ti faci pomana cu niste amarati, le dai mancare serioasa, eventual ceva mancare calda, nu glume din astea.

Dar se pare ca este un obicei pe la crestinii nostri, chiar cei mai imbisericiti, ca pomana cu saracii sa o fac cu glume din astea, iar la mesele adevarate sa cheme doar prieteni/cunoscuti + preotul - oameni care nici pe departe nu sufera de foame la ei acasa.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Bucate de Post sadiye Generalitati 291 27.11.2016 00:34:56
Postul de pacate vs postul de bucate tigerAvalo9 Generalitati 21 28.02.2012 23:29:05
Post Bogdan N Generalitati 5 18.06.2011 22:06:08
* post * Jamaica Postul 63 15.02.2011 20:56:37
post sau nu ? andrei91 Generalitati 13 17.02.2009 19:07:46