Cele șapte plânsuri - Sfântul Efrem Sirul
Plânsul de luni seara:
"Acesta este plânsul, aceasta este tânguirea, pentru că mă ferec eu singur cu voile mele, ca și cu niște obezi.
Căci putînd să zdrobesc legăturile într-o clipită de ochi și să mă fac slobod de toate cursele, nu vreau s-o fac.
Mă las biruit de trândăvie și de obișnuința patimilor. Cu voia mă supun lor.
Acest lucru, de rușine plin, este mai anevoie de plâns, pentru că merg cu voia mea la vrăjmașul meu și el îmi leagă sufletul și mă omoară în patimi, bucurîndu-se.
Și putînd să sfarm legăturile, iată că nu doresc! Este oare o rușine mai cumplită decât aceasta a mea? O, nu!"
*
"Gura mea netrebnică strigă către Tine, Stăpâne, și inima mea necurată și sufletul meu întru păcate întinat.
Auzi-mă, pentru bunătatea Ta și rugăciunea mea nu o lepăda. Căci nu lepezi rugăciunea celor ce se pocăiesc întru adevăr.
Dar pocăința mea, Doamne, nu este curată! Un ceas mă pocăiesc și două Te întristez!
Întărește sufletul meu pe piatra pocăinței. Luminează, cu darul Tău întunericul din mine.
Pleacă-Te, Bunule Dumnezeu, către plânsul inimii mele, dar nu pentru dreptățile mele, căci nu au nici o bunătate, ci pentru multa și negrăita Ta bunătate și pentru îndurările Tale!"
*
"Așa, Stăpâne, Fiule al lui Dumnezeu, auzi-mă și primește rugăciunea păcătosului robului Tău! În dar mântuiește-mă pe mine cu darul Tău!
Că milostiv și iubitor de oameni ești, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin."
|