Confuzia vine cred eu, din faptul ca unii, precum Capy probabil, dar si multi teologi, considera ca persoanele umane create, adica sa zicem eu, Catalin, Delia, Ioan etc. am fi doar firi umane individualizate, adica indivizi umani. Ceea ce este profund gresit. Fiindca de aici vine credinta lor ca daca numim pe Hristos persoana divino-umana adaugam un ipostas uman celui divin. Ceea ce nu e cazul. Fiindca nici macar in cazul persoanelor omenesti persoana NU se confunda cu firea, desi e nedespartita de ea. Atunci ce inseamna a fi o persoana umana? Am spus deja ca persoana umana (ma refer acum la noi, persoanele create ) NU sunt doar firi umane individualizate, indivizi atomizati. Noi am fost creati dupa chipul si asemanarea Treimii. Deci noi suntem persoane umane NU fiindca persoana ar fi doar fire individuala, ci fiindca avem trasaturi sau insusiri umane. Si care sunt aceste insusiri? Trup de carne cu suflet rational, cu minte sau nous etc., insusiri pe care le-a avut si Mantuitorul. Deci El a fost o singura persoana, un singur ipostas, dar cu 2 firi, divina si umana, ipostasul, dupa cum afirma Sf Ioan Damaschin, fiind cunoscut in 2 firi si avand insusirile celor 2 firi.
In acest sens, NU e nimic gresit in a vorbi de Persoana divino-umana sau Dumnezeu-omeneasca (cum spune Sf Iustin Popovici ) a Mantuitorului. De fapt, e mai corect sa spunem asa, Persoana Dumnezeu-omeneasca, decat simplu omeneasca, fiindca Persoana sau Ipostasul e unic, dar firile sunt doua.
Acum, ca sa raspund mai departe lui Capy: NU toti sfintii au teologhisit pescareste.
Daca se uita peste o carte de Sf Maxim marturisitorul sau Grigorie de Nyssa sau Dionisie areopagitul sau Ioan Damaschin, NU e nimic pescareste acolo.
Sf Ioan Damaschin a scris si o carte numita "Logica", unde opereaza si vorbeste despre concepte din logica aristotelica, silogismul etc. De asta si e considerat primul scolastic.
Sfintii Parinti s-au folosit de filosofia greaca de unde au preluat concepte si chiar o anumita metodologie, pe care le-au increstinat. Insusi apostolul Ioan in evanghelia sa foloseste termenul preluat din filosofia greaca de Logos, caruia ii da un sens crestin.
Dar si conceptele de persoana (hypostasis) sau natura(physis), tot din filosofia greaca provin. Iar intalnirea dintre crestinism si filosofia greaca a fost foarte fecunda, gratie ei gandirea umana si-a depasit propriile limite iar crestinismul a devenit o religie teologica.
Retine Capy, religie teologica. Fara aceasta intalnire fecunda crestinismul NU numai ca NU ar fi capatat universalitatea pe care a avut-o si o are, dar ar fi ramas o religie cu nimic diferita ca aspect exterior de misteriile orfice ale antichitatii pagane, subliniez ca aspect exterior, ca sa nu se inteleaga altceva.
|