View Single Post
Vechi 18.03.2015, 13:41:04
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Ce bine că discutăm!, vorba lui Igor...:)

Da, Bogdan frate, realitatea aceasta ființială care este persoana ("formă de ființare", cum o numește Cuviosul Sofronie) poate fi pentru cugetarea noastră și, de fapt, merită să fie așa: un subiect central, poate chiar crucial. Nu întâmplător, cred, părinții Stăniloae și Sofronie au fost hotărâți, în timpul vieții lor pământești, să cunoască în chipul cel mai deplin, pe cât le era cu putință, persoana și să scrie nouă unele cugetări pe această temă. Nu știu în ce măsură au și reușit, bunii, ceea ce și-au propus, însă îmi e limpede că paginile scrise de ei pe tema persoanei sunt dintre cele mai bogate în conținut, dintre cele mai concentrate și stimulative din tot ce am citit. Nu-i vorbă, toți scriitorii mari au lăsat texte admirabile în legătură cu persoana, fiecare punînd în inspirată lumină un aspect sau altul din ființarea omului ca persoană sau către persoană. Dintre psihologi, îi admir îndeosebi pe Carl Rogers și pe G.W. Allport.
Eu fac distincție între om și persoană, între individ și persoană. O distincție imperioasă pentru ca mintea mea să nu devină încă mai confuză decât este...:)
De pildă, eu nu consider că nou-născutul și, în alt plan, bolnavul psihotic (cel care a pierdut, fie și temporar, conștiința identității sale și a raporturilor cu semenii) sunt persoane; deși sunt oameni, indiscutabil. Primul, pentru că nu a deprins, încă, meșteșugul dragostei. Al doilea pentru că l-a pierdut...
Distincțiile acestea vin din criteriile care ne ghidează accepțiunea termenului de persoană, om, individ etc.
În accepțiune foarte generală, de maximă generalitate, putem spune ca și Cătălin că orice om este o persoană. Dar această accepțiune păcătuiește prin neglijarea, ori de-a dreptul negarea unor însușiri care fac diferența între om (concept cu sferă maximă și conținut minim) și persoană (extremă specificitate). Un copil de grădi, să mă ierte Cătălin, nu poate identifica deosebirile dintre om și persoană, chit că s-ar putea să trăiască concomitent ambele forme ale ființării...:)

*

Aș vrea să dau curs năzuinței mele și bucuriei de a dezbate cu frații tema persoanei, a individului și persoanei... Cu ajutorul lui Dumnezeu, nădăjduiesc să și facem aceasta, treptat...
Deocamdată mă rețin, din motive de prudență, aș zice, și aleg să închei postarea aceasta în ton de glumă, aparent. Un fel de amuzament îmi dă târcoale acum, deși haloul este unul al plânsului, din câte simt...
Știi că băiatul acela s-a trezit într-o dimineață, parcă, gândac. Și pus în fața acestei cutremurătoare evidențe, personajul kafkian (omul sau gândacul, de acum eu nu știu) începu, din câte am aflat de la un cârcotaș, să se lamenteze: "Aoleu, vai și vai...! Cum mă mai duc eu astăzi la serviciu? Cum să mă prezint în halul ăsta?" ........:)))

P.S. Și totuși, punctez: eu aleg să cuget persoana camuflată în individ, oricât de neașteptat ar suna aceasta...:) Și, ființînd omul astfel, vine o vreme când individul și persoana dau tainic o luptă pe viață și pe moarte în om; fiecare cu armele proprii, s-ar părea, deși eu cred că bătălia se dă doar cu armele persoanei...:) Deznodământul fericit fiind atunci când biruiește omul ca persoană - așa cum se întâmplă când sămânța piere ca sămânță și trăiește de acum doar ca arbore... Atâta doar că acest arbore al persoanei e unul de smerenie... Roadele fiind dulci, în ciuda rădăcinii amare... De nu se lasă cuprins de persoana dinlăuntrul său, de nu se lasă îmblânzit, de nu se lasă transfigurat în duh ca persoană, omul moare. Sfârșește iremediabil ca individ, ca un încremenit în proiect.
Persoana viețuiește in nucce înlăuntrul individului, cred. Boala, căderea, stagnarea și eșecul ei poartă numele de individualism. Căderea noastră în această însușire rapace, cred că de fapt o urâm noi și Domnul - iar nu pe individ!
Însă, prin pocăință și har, prin retragerea liberă și eroică din tot ceea ce corupe și deviază destinul personal din individ, potențialul persoanei se împlinește (omul devine ceea ce era de la bun început - persoană) sub următoarea formă deplină: pacea călătoriei libere a unui om, ca re-naștere continuă de persoană înlăuntrul sinelui, în nesfârșita lumină a dragostei...:) Un drum punctat de durere și bucurie, cu veghea permanentă a Mângâietorului. Murim în ceva, care ne răpea ființarea, pentru a renaște tot mai deschiși în cineva... Mereu și iar mereu așa... Sarcina noastră e să devenim dezmărginire, păstrînd totodată finitul care suntem. Imposibil, nu-i așa?
Și tocmai aici Se arată Domnul.

"El i-a zis: Vino!" (Mt, 14-29)

Last edited by Ioan_Cezar; 18.03.2015 at 21:27:30.
Reply With Quote