Citat:
În prealabil postat de catalin2
E esentiala acea explicatie.
|
E esential pentru tine, ca ai avea impresia ca iti da dreptate.
Citat:
In intelegerea ortodoxa (si a tuturor sfintilor), in afara Bisericii nu exista mantuire pentru ca nu exista har mantuitor.
|
Nu asta era pusa in discutie, ci "dogma" ta, ca "doar ortodocsii se mantuiesc".
Ti-am aratat deja cum scartie logica ta, dar te-ai facut ca nu vezi nimic.
Citat:
Nu are importanta doar credinta, cum spun protestantii (cum crezi si tu).
|
Om de paie. Daca n-ai altceva mai bun...
Citat:
Hristos a venit sa aduca harul, pentru ca scrie in Sfanta Scriptura ca prin har ne mantuim. Si protestantii spun asta, dar ei inteleg harul ca pe o binecuvantare, nu ca noi.
Harul a fost trimis la Cincizecime si este transmis prin hirotonire. Rolul principal al Bisericii este pastrarea si transmiterea harului. Cum spune si in catehism, harul nu se poate capata datorita firii cazute, oricate fapte buen ar face un om.
|
Si tot mai lipseste pana sa poti demonstra coerent punctul tau de vedere.
Citat:
Din aceatsa cauza nu s-au putut mantui nici dreptii din Vechiul Testament, decat la venirea lui Hristos, care e si Arhiereu. Unii sfinti si autori merg pana la a spune ca Iisus I-a botezat pe drepti in Iad.
|
Oh, deci vezi ca se poate?
Asta e o tentativa de a raspunde la intrebarea mea
Citat:
În prealabil postat de AlinB
Eu pot sa te intreb, cei scosi din Iad de catre Hristos, ce erau?
Crestini botezati?
Oameni care au murit cu Evangheia in brate, spovediti si impartasiti si crezand in Jertfa lui Hristos?
Au primit acei oameni harul mantuitor cat timp au fost in viata?
|
Vezi ca mai ai pana sa dai un raspuns complet.
Citat:
Cum spun si sfintii, harul se pierde la ruperea de Biserica, deci si pentru schismatici. Erezia conteaza doar pentru cei ce sunt in Biserica, pentru ca ceilalti oricum nu au har.
|
Depinde cum definesti schismaticii/ereticii.
Am aratat deja cum ii intelege
Sfantul Ignatie si nu prea se potriveste cu ce aveti voi in cap.