Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.03.2015, 16:41:22
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Mi-ai reprosat ca am scris despre IPS Kallistos Ware ca are conceptii ecumeniste. Mi-ai dat apoi o lucrare in care in aproape toata cartea se analizeaza ce a spus IPS Ware si cum sunt acele conceptii gresite si ecumeniste. Faci iar umor involuntar?
Pai da, numai ca tu esti "victima".

M-ai intai m-ai acuzat ca fac trimitere la Kallistos Ware care are halatul asa si pe dincolo si de fapt era vorba de Patrick Barnes care il critica pe Kallistos Ware pentru unele concepte.

So..fail.
Vechi 27.03.2015, 16:44:02
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik Vezi mesajul
Din moment ce am ales un pseudonim, prefer și aleg acel pseudonim, nu întâmplător, numele in viața reală e privat, intim și personal.
E ultima oară, pentru mine, când vorbesc despre acest subiect, al numelui.
Mai departe, Dumnezeu să vă ierte și să ne ierte.
Daca vroiai sa fie asa, nu-ti dadeai numele real (si nu doar pe forumul asta), nu-ti glorificai cu fiecare ocazie viata personala plina de jertfe si renuntari in numele credintei si blabla.

Dar ce sa-i faci, naravul mandriei nu te-o lasat sa stai in banca ta, acum tragi ponoasele.
Vechi 27.03.2015, 18:03:12
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
5. Cel mai tare este la analizarea scrisorii sf. Ignatie, unde scrie la ce s-ar fi gandit sfantul, nu la toti ereticii, ci doar cei care lupta impotriva adevarului.
Corect.

Uite care este definitia data Sfantului pentru eretic/erezie:

Citat:
Eutihie, pâna acum iereu, arhimandrit, fiind întrutotul prins si vadit ca partas al ratacirilor lui Valentin si Apolinarie, atât prin faptele lui trecute cât si prin explicatiile date aici, fiind dar dovedit de urmarea încapatânata a hulirii de Dumnezeu a acelora, nici macar n-a luat în seama sfaturile noastre si povetele catre primirea învataturii sanatoase. Si, de aceea, plângând si suspinând pentru pieirea lui definitiva, declaram în numele Domnului nostru Iisus Hristos ca el a cazut în hulire de Dumnezeu, ca e deposedat de orice cin preotesc, de partasia cu noi si de conducerea asupra manastirii sale, dând tuturor de stire ca de acum încolo, cine va sta la sfat cu el sau îl va vizita, va cadea el însusi sub afurisenie."
Citat:
De parca scrisoarea nu este despre mantuirea celor din afara Bisericii, inclusiv pagani si eretici. La pagani nu spune ca s-ar fi gandit sfantul la o impartire a lor.
Uite ce critica de fapt Sfantul, conceptie gresita:

Citat:
Dumneavoastra ziceti: "ereticii sunt aceiasi crestini ca si noi".
Adica, ar avea cunostinta de ortodoxie, dar prefera sa o ignore si sa sustina lucruri potrivnice ei in timp ce se proclama crestini de cel putin aceeasi calitate (dogmatica si chiar morala) daca nu mai buni.

O conceptie similara avea si in privinta paganilor, ca pentru mantuire e de ajuns "ceva fapte bune" idee care e periculoasa nu atat pentru greseala sa teologica cat pentru insasi fiinta celui care o nutreste, reducand grosier efortul necesar pentru mantuire.

De fapt, din pacate cred ca sunt destui in Biserica, care si fara a nutri aceasta convingere, cred ca ceva fapte bune si eventual o spovedanie formala sunt suficiente sa spele orice pacat.

Eu pot sa te intreb, cei scosi din Iad de catre Hristos, ce erau?
Crestini botezati?
Oameni care au murit cu Evangheia in brate, spovediti si impartasiti si crezand in Jertfa lui Hristos?
Au primit acei oameni harul mantuitor cat timp au fost in viata?

Citat:
6. Bineinteles ca nu mentioneaza pasajele din Sfanta Scriptura unde Hristos spune ca cine nu se boteaza si impartseste nu se mantuieste.
Vorbeste, desigur, despre cei care au fost pusi in fata acestei alegeri.

E tare greu de priceput...sectarim si noi nitel intinzandu-ne mai mult decat plapuma Sf. Scripturi.
Vechi 27.03.2015, 18:44:45
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de GMihai Vezi mesajul
ESTE funcțional. Și eu cred că doar Biserica Catolică este corabia mântuirii.
Aici suntem divergenti :)

Eu o vad ca o barcuta mai degraba.
E drept, au mai fost unii care au traversat oceanul intr-o barca, dar fara doar si poate majoritatea care s-au bizuit pe o barcuta in loc sa urce in corabie, se prea poate sa se fi innecat

Citat:
Și totuși - fiul meu este ortodox. Mâine dimineață merge cu clasa, cu profesorul de religie și cu învățătoarea, să se împărtășească, la biserica ortodoxă din cartier. N-am nicio problemă, dimpotrivă, sunt bucuros.
Ma bucur ca in schimb, tu crezi ca si biserica ortodoxa e corabia mantuirii :)

Citat:
Cât a fost mic de tot am avut o bonă - credincioasă ortodoxă de zile mari - care l-a dus în multe rânduri, cel puțin săptămânal, la biserica pe care o frecventa ea. Așa am ajuns și eu la parohia respectivă, și - nota zece...
Credinta lui nu e rodul unei casatoriei mixe? Asa aveam impresia.
El a ales sa fie botezat ortodox sau era tot asa din convenienta sau cum?

Citat:
Eu i-am dăruit bonei o carte rară despre istoricul Liturghiei Sf. Ioan Hrisostomul, ea mi-a adus de la Ierusalim, unde a fost în pelerinaj, o icoană cu Maica Domnului și niște cruciulițe din lemn de măslin.
Cât m-am bucurat eu că m-am învredicit să-mi pun la gât o cruce din lemn din Țara Sfântă, atâta s-o bucurat și ea de cartea de la mine.
Frumos, asta da ecumenism :)

Citat:
Mai am un prieten, foarte bun, prieten de peste 20 de ani, din adolescență. Nominal, băiatul e ateu. Acuma doi ani, a fost în vacanță la Roma. A venit la mine cu un rozariu cu poza Fericitului Ioan Paul al II-lea. Un dar sincer. Anul trecut s-a însurat - i-am făcut cadou de nuntă o Biblie Anania, cu specificația că, ateu sau credincios, Biblia, într-o traducere cât mai bună n-are voie să lipsească din casa nimănui.
Anul ăsta, a botezat-o pe fiica lui, și m-a chemat expres la biserică, la slujbă; alți cunoscuți, mai puțin religioși, n-au fost, omul, deși a făcut botezul mai mult din obligație socială, s-a bucurat în mod vizibil că m-am dus.
Mai rar astfel de atei.

Citat:
Nu știu, pentru mine, care am fost ateu timp de mai bine de 30 de ani, creștinismul e ceva de genul ăsta. Unii și alții care ne mișcăm încet către Dumnezeu.
Toti suntem testoase la capitolul asta :)

Doar ca unii cred ca dand buzna pe scari si cu incaltamintea nepotrivita, vor ajunge mai repede, dar de fapt mai sigur isi vor rupe gatul.
Vechi 28.03.2015, 09:02:27
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Implicit

Alin, se vede de la "3 poște" că ești ecumenist. Vai de tine, și de căpșorul tău... Tu nu știi ce-i ecumenismul și ce poate ajunge.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia
Vechi 28.03.2015, 09:23:38
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.02.2015
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul

Credinta lui nu e rodul unei casatoriei mixe? Asa aveam impresia.
El a ales sa fie botezat ortodox sau era tot asa din convenienta sau cum
.
Pai copilul are acuma 7 ani, ce sa aleaga el :)

Nu, cand ne-am casatorit, sotia era ortodoxa, eu, formal, ortodox (adica botezat ortodox), dar ateu ca si gandire. Asa ca, normal, am botezat copilul la acelasi preot ortodox care ne-a si cununat.

Dupe ce m-am convertit eu la crestinism, n-am simtit nevoia sa fac presiuni asupra copilului ca sa-l duc la biserica romano-catolica, mai ales ca, asa cum am mai aratat, am avut niste experiente deosebite la parohia ortodoxa unde il ducea bona.

Oricum, sunt de principiul ca fiecare isi alege singur religia cand are capacitatea s-o faca.
Vechi 28.03.2015, 10:48:21
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Unii aleg, altii o pierd, altii o pastreaza, dar degeaba ca le este spre paguba, dupa cum se vede mai sus.. :)

E uimitor cum pot ajunge unii atat de defecti ca si din ce e bun se aleg cu paguba..
Vechi 28.03.2015, 10:52:34
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Implicit

"principiul ca fiecare isi alege singur religia cand are capacitatea s-o faca."
Tristă concluzie.
Îmi pare rău că ai rămas cu astfel de cugete după atâția ani petrecuți prin lumea credinței. Oare ți i-ai făcut singur fâțâială?
Mai bine ridică-te, scutură-te, vino-ți în fire și continuă-ți drumul, cu Mila și Pacea Domnului!

Last edited by Ioan_Cezar; 28.03.2015 at 10:56:36.
Vechi 28.03.2015, 12:36:35
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.02.2015
Religia: Catolic
Implicit

Ioane, esti criptic. Ce sugerezi, impunerea religiei cu forta ?
Vechi 28.03.2015, 13:01:11
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Implicit

Nu, frate. Rămânerea statornică și îmbogățirea prin adâncire în Sfânta Tradiție.
Ferirea de sugestiile duhurilor înșelătoare din afară, atâta-tot.

Doamne ajută!

P.S. Nu cu indiferență, nici cu duhul sporovăielii ori al răspărului îți scriu acestea. Ci cu anume durere, să mă ierți de mărturisire...

Last edited by Ioan_Cezar; 28.03.2015 at 13:03:43.
Subiect închis