Citat:
Si tu mi-ai dat o serie de citate, care puse cap la cap ar trebui sa-ti sprijine tie logica, ceea ce ti-am demonstrat, punct cu punct, ca este gresit, gandirea ta conduce la concluzii gresite de tip sectar/eretic.
Dogma "mea" e "dogma Sf. Scripturi care zice asa:
"...Mântuitorul nostru Care voiește ca toți oamenii să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină."
|
Eu iti dau dreptate, de fapt amandoi spunem ceva corect din punctul fiecaruia de vedere. Doar ca eu vorbeam de dogma ortodoxa, tu spui de dogma ta, care e de fapt protestanta (via ecumensim). Si, in stil protestant, ai incercat sa talcuiesti, sa aduci arguemente logice, etc. Un ortodox da citate din sfinti sau din catehism, cei afectati de gandirea protestanta (luata prin ecumenism) se bazeaza pe logica lor si pe talcuirea versetelor din Sfanta Scriptura. Exact cum fac si protestantii. Eu am crezut ca ai doar unele influente din ecumensim (chiar te laudam odata, ca te-ai mai indreptat), dar din ce ai scris pe acest topic este clar ca esti profund afectat de invatatura protestanta. Si nu e vorba doar de cine se mantuieste, ci tot ceea ce crezi (de fapt baza). Si nu e doar invatatura, dar tu ai acelasi tip de gandire ca un protestant si faci aceleasi lucruri (ma refer si al citate). Degeaba da cineva citate si argumente, tu esti orb, la fel ca un adventist care, desi vede negru pe alb, el tot pe a lui o tine. Eu iti scriu nu doar ca sa am dreptate si sa ma vad scriind, scriu si ca sa te ajut. Nu scriu din plictiseala pe forum si nici ca sa imi creasca stima de sine.
Vorbim degeaba pentru ca tu intelegi tot prin prisma protestanta, iar eu degeaba iti spun care sunt invataturile gresite pentru ca tu nu intelegi invatatura ortodoxa. In invatatrua ortodoxa, total diferit decat ce spune protestantismul (si chiar catolicismul), Iisus a venit sa aduca mantuirea, sa aduca harul pierdut de omenire. Din acest motiv, pierderea harului, Biserica spune ca nimeni nu s-a putut mantui pana la venirea lui Iisus. E adevarat, exista si doua exceptii. Iar prin Botez (si Mirungere) omul recapata harul pe care nu-l poate primi oricate fapte bune ar face (cum scrie in catehism). Scrie si in Sfanta Scriptura ca Mantuirea e prin har, nu prin faptele legii (au si protestantii asta, dar au interpretat-o gresit, neintelegand ce e harul). Iar harul este doar in Biserica, dat de Mantuitor la Cincizecime si transmis prin hirotonie. DE aceea Biserica si toti sfintii spun ca nu exista mantuire in afara Ei, pentru ca nu pot primi harul mantuitor. Pot avea oricate fapte bune si chiar si o credinta dreapta. Pentru manturie e nevoie de trei lucruri (tot in catehism scrie, sa nu zici ca e de la mine): harul din Sfintele Taine, dreapta credinta si faptele credintei.
In invatatura protestanta important e sa crezi in Iisus si te mantuiesti, ei asta au inteles din crede si te boteaza (cum vad ca ai inteles si tu, mi-ai pus o intrebare legata de asta). Pentru ei crede e important, botezul e daor un fel de legamant, la fel ca taierea imprejur. De aceea neoprotestantii neaga botezul pruncilor, pentru ca nu indeplinesc conditia esentiala, de a crede.
In vest au inteles gresit sintagma "cei alesi", urmand scrierile Fer. Augustin. Dar "cei alesi" exista si in ortodoxie. O sa intelegi mai bine asta cu propovaduirea dupa ce o sa aflii ca Domnul ii poate lumina pe toti oamenii, dintr-o data, sa afle adevarul. La inceput oamenii stiau adevarul, si doar Noe (si familia) a fost vrednic sa se salveze de potop. E o aiureala sa crezi ca oamenii se mantuiesc din intamplare. Se poate mantui in orice tara, doar ca mosteneste de la parinti si urmarea faptelor lor. Degeaba ii spui unui ateu de credinta, nu prin convingere devine credincios un om. Ci prin luminare. Explica Sf. Serafim cum, dar tu nu citesti sfinti. Omul trebuie sa caute in primul rand adevarul si sa aiba solul pregatit pentru samanta. Cand nu are solul pegatit pot sa vina zeci de propovaduitori si sa si vada minuni, tot asa ramane (cum erau si romanii care ii torturau pe crestini si vedeau minunile). Iar cand cauta adevarul cu smerenie si cand vede cerul devine credincios (cum spunea si Par. Cleopa). La fel ca in doctrina de care esti influentat, il cobori pe Domnul la intelegerea unui om si al puterile lui.
Mai bine lasa mandria si logica ta si citeste catehismul si articole despre invatatura ortodoxa. Catehismul este scris pentru oricine, nu are nevoie de inca o talcuire, cum spui tu. M-as mira sa fi inteles ceva, sper totusi.