Citat:
În prealabil postat de AlinB
Seriooos? Care or fi alea? Au intrat in Rai? Si dupa venirea lui Iisus?
S-a mantuit cineva din cei care au trait inainte de jertfa de pe Cruce, da sau ba?
Daca da, cu ce har si care l-au primit cand?
Atata intreb ca despre restul nonsensurilor care le-ai scris nu ma mai leg, macar la asta sa arati ca esti capabil sa raspunzi.
|
Vazusem mesajul tau initial si ma pregateam sa raspund acum, vad ca l-ai sters, poate Saptamna Luminata ti-a adus si tie luminarea.
Aproape orice ortodox stie care sunt cele doua exceptii: Sf. Ilie si Enoh, care nu au murit inca si au fost ridicati cu trupul la cer. Dreptii (adica cei ce nu se inchinau la idoli si care aveau si fapte ale credintei) au primit harul la pogorarea lui Iisus in Rai.
Tu de fapt nu ai dat niciun citat ortodox pana acum, totul a fost o filozofie bazata pe logica ta. DE fapt nu era chiar a ta, ci imprumutata din hotararile Vatican II, care a incercat sa ajusteze dogma catolica dupa invataturile ecumeniste (protestantism liberal):
http://lumea.catholica.ro/2012/01/nu...ara-bisericii/
Ortodocsii se iau dupa invatatura ortodoxa, nu dupa alte invataturi. De aceea cand au o nelamurire se uita in catehism sau la ce spun sfintii, intrebandu-l si pe preot. Cineva cu gandirea de tip protestant va broda pe baza logicii proprii, gasind eventual si pe cineva care sa sustina ce spune (in cazul de fata un catolic ecumenist si un credincios oarecare, bine ca n-a fost parerea vecinului).
Ceea ce sustii tu e o grozavie, de care tu nici nu-ti dai seama. Adica tu spui ca cineva care se inchina la idoli (adica la ingeri cazuti) poate ajunge sfant (adica in Rai), alaturi de sfintii adevarati. La fel, chiar si un ateu care nu a stiut, ajunge in Rai, desi era ateu. Nici ultimul neoprotestant nu ar sustine o asa aiureala. Ecumensimul te-a facut sa nu mai intelegi aproape nimic nu doar din ortodoxie, ci din crestinism. Tot ceea ce ai scris, talcuirile tale din Sfanta Scriptura sunt invataturi protestante, eu ti-am explicat, dar tu nu intelegi, pentru ca nu cunosti invatatura ortodoxa.
In primul rand, prima porunca si cea mai mare care este? Sa nu furi? Nu, sa nu ai alti zei, adica sa nu te inchini la demoni. Screi ca idolatrii nu vor intra in Imparatie. In al doilea rand, e vorba de faptele credintei, nu de faptele firii cazute. Citeste la sfintii din care am citat (sf. Serafim, sf, Ignatie, etc.). Doar in protestantism omul e cazut si nu mai poate face fapte bune, in invatatura ortodoxa si un ateu poate face niste fapte considerate bune, dar nu au valoare fara credinta. Decat ca il poate ajuta sa fie luminat, datorita inimii sale bune. Nu mai am timp acum sa scriu, poate mai scriu data viitoare.