View Single Post
Vechi 20.04.2015, 22:50:49
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Vad ca discutia a luat-o pe un fagas gresit, erezia are importanta in Biserica.
Erezia este importanta pentru ca duce la pierderea harului si a legaturii cu Hristos, fiind un pacat impotriva Duhului Sfant, impotriva adevarului revelat.
Cei din afara Bisericii oricum nu au har, deci nu are importanta daca sunt in erezie. Tot in afara Biserici sunt si schismaticii, care nu au har, iar sf. Vasile spune ca si acestia isi pierd harul dupa ce se rup de Biserica. Biserica nu a dezbatut doar ereziile din interiorul ei, niciodata ale cultelor din afara, decat daca unii credinciosi si le insuseau.
Mantuirea vine prin har. Harul din Sfintele Taine. De aceea exista invatatura cu mantuirea doar in Biserica.
Erezia din Biserica poate sa fie din nestiinta, adica acea persoana sa nu stie ca spuen ceva gresit, dar daca ar afla sa nu se opuna adevarului.
Subscriu total ca nimeni nu se va putea mantui fara Hristos
si ca tainele sunt mijlocul de a fi cu Hristos .
Fara taine si fara Hrisots nimeni nu se poate mantui.
Erezie e tot ce e impotriva lui Hristos a dogmelor credintei si a acestor taine.
Invatatura straina , fermentul care strica aluatul, ideile personale care se opun adevarului ,acestea tind sa aduca ratacirea ,dar niciodata nu vor reusi atata timp cat Biserica e aparata de har .
Cu toate ca formularea adevarului este atat de taioasa,si ar exclude o gramada de conceptii si de aderenti ai acestor conceptii , conteaza foarte mult ce zice personal fiecare din noi dupa ce acceptam aceste adevaruri . De cand inchidem cartea de dogmatica prin care Dumnezeu ne vorbeste ,avem la dispozitie ATITUDINEA noastra , ca El sa se vada ce facem . Dumnezeu sta si ne priveste . Rezolvarea mea este una a paradoxului a ilogicii ,la altii este una a luptei transante .
Pradoxul meu spune ca desi cred ca nu este mantuire decat prin tainele Bisericii marturisiste de ortodoxie , totusi nu duc pana la capat sentintele de excludere a altora ,pentru ca stiu ca Dumnezeu a poruncit sa ne iubim unii pe altii ,in aceiasi seara in care a instituit Taina euharistiei "Porunca noua va dau voua,sa va iubiti unii pe altii ,asa cum v-am iubit Eu"
Fiecare interpreteaza iubirea cum crede ,unii scutura pe aproapele , altii cauta sa il inteleaga,fiecare e potrivit in rolul sau
Important este sa ne supraveghem ce zicem ,caci din orice ne iese pe gura si lasa sa se vada cum ne e inima , aceea suntem de fapt noi
Mai bine sa zici prostii decat rautati.