Citat:
În prealabil postat de iuliu46
Parintele Serafim Rose :
Intrebare: Vorbiti-ne despre atitudinea ortodoxa fata de religiile necrestine.
Raspuns: Hristos a venit sa lumineze omenirea. Exista numeroase religii in afara revelatiei Sale printre ai caror adepti nu sunt doar practictanti ai unui cult demonic, ci si suflete sincere care incearca sa ajunga cu adevarat la Dumnezeu. Vreau sa spun ca, inainte ca oamenii sa auda de Hristos, aceste religii, atat cat pot ele, au fost bune, dar ele nu pot duce la atingerea adevaratului tel. Telul este viata vesnica si Imparatia Cerurilor si Dumnezeu a venit in trup pentru a ne deshide aceasta cale. De aceea, crestinismul este adevarat. Facand comparatii, se pot gasi diferite elemente de adevar si in celelalte religii, elemente care, de multe ori, sunt foarte profunde, dar ele nu deschid cerurile. Numai cand Hristos a venit pe pamant si a spus talharului: Astazi vei fi cu mine in Rai, s-au deschis cu adevarat cerurile pentru oameni.
Intrebare: Asadar, oamenii care n-au auzit de Hristos nu au acces la adevar?
Raspuns: Cei ce n-au auzit niciodata de Hristos? Este treaba lui Dumnezeu sa-i judece. Nici in Vechiul Testament nu auzisera oamenii de Hristos, dar El a venit si le-a predicat in iad. Si Sfantul Ioan Botezatorul a ajuns inaintea lui Hristos in iad si, credem noi, a predicat ca Hristos va veni acolo ca sa-i elibereze pe toti cei care doreau sa fie eliberati, care doreau sa creada in El. Asa ca Dumnezeu poate dezvalui adevarul celor ce n-au avut niciodata sansa sa-l auda: adica celor care n-au respins Evanghelia, ci doar nu au auzit de ea. Dar odata ce am acceptat revelatia devenim, bineinteles, mult mai responsabili. O persoana care accepta revelatia lui Dumnezeu-intrupat si apoi nu traieste in conformitate cu ea este mai rea decat orice preot pagan sau ceva asemanator.
|
Iuliu, nu mă refer la cei care nu au auzit de Hristos. Să știi că sunt tot mai puțini aceia care nu au auzit de Hristos, sunt un segment de populație tot mai mic.
Mă refer la două mari categorii de oameni:
1. aceia care au auzit de Hristos și nu au vrut să-L primească, L-au respins,
2. sau aceia care auzind de Hristos, și auzind că sunt mai multe "confesiuni", care mărturisesc diferit pe Hristos, nu s-au pus pe cercetat, de ce sunt diferite, care e diferența, ce spune Biblia, ce spun Sfinții Părinți, de ce să cred ce spune o confesiune și de ce să nu cred ce spun toate confesiunile? Ce este o erezie? Ce a fost înainte în istorie cu Biserica lui Hristos? Ce este azi? De ce? Ce pot face eu? Ce datorii am? Ce voință și iubire am? etc.
La acești oameni, mă refer.