Citat:
În prealabil postat de ovidiu b.
Legitime pentru cei care nu știu mai nimic despre ce sau cine vorbesc și care încearcă să-și justifice poziția. Mă refer la documentație, cercetare - zero.
|
Ce documentatie/cercetare poti face pe niste marturii?
Ca sa dai un sens pozitiv la eea ce este mai presus de marturie - pictura de ex. deja se vehiculeaza niste explicatii care seamana cu scarpinatul cu mana stanga la ureachea dreapta.
Citat:
Nu mai vorbim de atitudine, de modul cum pune problema, total străin de duhul ortodox - cel pe care am ajuns să-l cunosc.
|
Adica?
Omul trateaza anumite probleme cu o indignare, daca asta te intriga, insa indignarea nu mi se pare ilegitima.
Citat:
Biserică suntem noi toți, nu numai părintele Anițulesei, iar părintele Arsenie este parte din trupul Bisericii, mădular al Bisericii, purtător de Hristos. De aici se vede lipsa comuniunii creștine și, mai grav, că ne alegem asemenea exemple.
|
Mi se pare o retorica stramba.
Fara a pretinde o identitate de gen intre persoane, aceeasi retorica o poti aplica unui Maxim Marturisitorul la o adica.
Uite ca s-a gasit unul sa paraseasca consensul cvasi-general.
Pai de ce, lipsa de comuniune, etc.
Citat:
Chiar dacă greșit părintele Arsenie, și cu singuranță a vut greșeli, nu arunci cu noroi într-un mădular al Bisericii.
|
Ce inseamna in contextul asta, "sa arunci cu noroi"?
Citat:
Căutăm greșeala cu lupa și trecem peste esențial, peste ceea ce este valoros, peste acel om care s-a luptat pentru menținerea unității familiei, celula de bază a neamului, a luptat împotriva avorturilor și a atâtor păcate.
|
Nu cred ca e treaba noastra sa tragem linie si concluzie sa vedem care atarna mai greu in procesul de canonizare.
Si nu cred ca a fost singurul care a luptat pentru asta.
Daca e sa scoatem tot ce i se atribuie miraculos si profetic, aflam un om duhovnicesc cam de statura par. Cleopa sau putin mai jos.
Cu diferenta ca par. Cleppa n-a generat nici macar a zecea parte atatea controverse si uite ca nu a devenit "viral" si nici nu vad sa se inghesuie lumea la mormantul lui.
Citat:
Și dacă ar fi avut dreptate, mi-aș fi pus mari semne de întrebare pentru o asemenea atitudine TOTAL nepotrivită unui duhovnic (parcă se ceartă cu cineva, stilul acela "smuls" sau "KO" moldovenesc care pe mine mă lasă rece). E clar că acele cuvinte nu vin din rugăciune, dintr-o așezare duhovnicească, ci mai degrabă dintr-un duh "legitim", lipsit de pace și iubire, și care ucide.
|
Citat:
Și cazul părintelui Arsenie nu e unul izolat, sunt și alți duhovnici pe care i-a catalogat drept rătăciți - fără să țină cont de poziția Bisericii.
|
Exemple?
Eu din ce stiu, doar a luat atitudine in privinta "Oastei Domnului", si desi nu cunoaste tot ce se poate cunoaste despre asta, in cea mai mare parte, ceea ce spune este adevarat.
Daca ar sti unele detalii, ar fi chiar si mai vehement, din altele ar gasi poate ceva mai multa inganduinta si intelegere pentru ce se intampla acolo, dar repet, per total are dreptate.
Citat:
Această bârfă aduce numai minusuri Bisericii. Cum spunea și părintele Cleopa, toți și ereticii ar veni în genunchi către noi, de bună voie, dacă ar vedea în noi ceea ce încă nu este. Să ne asumăm răspunderea pentru ceea ce se întâmplă și să nu urmăm exemplul fariseilor, când noi suntem cum suntem.
|
Foarte interpretabil.
De ex. cati eretici ai vazut/auzit la mormantul par. Arsenie?