View Single Post
Vechi 09.07.2015, 11:59:16
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul

Cristi, nu te supara, dar articolul nu este scris de cei doi! Cum sa-l fi scris impreuna?
Si mai apoi sunt date doar citate din ei, sau din scrieri de-ale lor.
In rest comenteaza altcineva.
Si ce este deranjant este ca se face referinta mereu la mari duhovnici, la modul negativ.
La cine se face referinta?

Uite si titlul cat este de ciudat:

"“Marii duhovnici” Cleopa, Arsenie Papacioc si botezul ortodox"

De ce intre ghilimele mari duhovnici?

Uite aici:

"Unul din factori este influența „marilor duhovnici”, care, or fi mari in anumite privințe si pe alte teme, dar totuși sunt oameni, si mai si greșesc,..."

"Oare nu e mai înțelept să lăsăm deoparte ce zic „marii duhovnici” confuzi si contradictorii în declarații, și să ne raportam la ce e limpede, clar, negru pe alb stabilit prin canoanele care spun fără nici un ocoliș că Botezul săvârșit..."

"De altfel, chiar si Părintele Cleopa (1998) arată că botezul catolic nu numai că nu e valid, ci, mai rău, e vătămător:

„Care trece la catolici trebuie să primească botezul papistaș. Se face catolic dar își pierde sufletul”. 2

Insa greșește mai departe considerând ca nu e nevoie de repetarea botezului, făcut cum trebuie, in cazul mișcării inverse, de la catolici la ortodocși, caci zice el:

„Cu toate că botezul prin stropire și turnare nu-i desăvârșit, este cu lipsa, Biserica îl primește cu iconomie (care biserica oare?), că este făcut in numele Preasfintei Treimi’ 3"

"Deci, să analizăm puțin ideea – părintele Arsenie Papacioc precizează ca nu se poate face o cât de mică abdicare de la adevărul ortodox, pentru ca în momentul următor sa facă o concesie de proporții colosale, și anume sa recunoască fara dubiu botezul baptiștilor, care se face cu o singura afundare!!! "

"Deci, până la urma care e concluzia? Sau este ceața si in mintea acestor mari duhovnici, care dau mesaje contradictorii, confuze, din care omul de rand nu mai pricepe nimic, si prin urmare face fiecare după cum îl taie capul?"

Asta scrie in articolul pe care l-ai pus.

Asa ca m-am uitat in slujba Tainei Botezului si m-am lamurit.

Si stii care este culmea?

Undeva Intr-un articol de pe acest site (nu mai stiu unde, ca am citit mai multe ieri) era citat un canon, sau o regula a cuiva, care spunea ca botezul trebuie facut cu apa. Si acolo spunea: daca n-ai apa rece, atunci cu apa cald, si daca n-ai curata, ia de care este si la sfarsit ...daca nu poti scufunda, uda pe cap de trei ori.

Uite am gasit:

"Formula Botezului: „Se botează robul lui Dumnezeu 
(N)
în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin” (Canonul 49 apostolic); „botezați în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, în apă proaspătă. Iar dacă nu ai apă proaspătă – ne îndeamnă autorul Didahiei – botează în altă apă; dacă nu poți în rece, botează-l în caldă. Dacă n-ai nici una nici alta, toarnă apă de trei ori peste cap, în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh”."

Am gasit asta aici:
http://www.crestinortodox.ro/botez/n...ui-147830.html