Citat:
În prealabil postat de sophia
De ce numai bogatii si spuma spumelor sa poata adopta?
|
Nu e chiar asa. Oricine doreste sa adopte trebuie sa obtina certificatul de persoana sau familie apta sa adopte. Etapele sunt multe si ample, doritorii sunt evaluati din punct de vedere social, psihologic si instruiti pentru asumarea rolului de parinte.
Cred ca multi abandoneaza vazand cat de stufos este procedeul, nu din considerente financiare.
In ceea ce priveste copiii, trebuie primit acordul de adoptie de la rude, pana la gradul 4. Din nou, un demers indelungat. Eu am contact cu cativa copii de la centru de plasament, am o fetita negruta si cuminte ce a fost abandonata de mama in maternitate, fetita are acum 13 ani si inca e in curs de a fi declarata ¨copil adoptabil¨.
Centrele de plasament primesc de la stat in jur de 2000 lei pe luna/copil pentru ingrijirea lor. Uneori am senzatia ca din acest motiv nici nu grabesc procedurile, cu cat sunt mai multi copii in centru cu atat vin mai multi bani.
Deasemenea, mi se pare just sa fie verificati aspru cei ce vor sa adopte. Au fost cazuri cand parintii adoptatori nu au facut fata rolului de parinti si au renuntat la copil. Acum cativa ani am cunoscut o fetita adoptata de o familie instarita, cu pozitie sociala inalta. Material fetita a avut tot ce si-a dorit. Au aparut tulburarile adolescentei iar parintii nu au gestionat corect schimbarile comportamentale ale fetei. Ca sa pedepseasca fata, au cerut dezadoptia si astfel fata la 14 ani a ajuns in centru de plasament. Cumplit!
E tare delicata povestea copiilor din centre, sunt atat de fragili si de labili emotional. Cine si-i asuma trebuie sa fie extrem de puternic si dispus sa se jertfeasca.