Citat:
Īn prealabil postat de AlinB
Tocmai ca deocamdata nu avem date stiintifice care sa contrazica ideea ca suntem centrul Universului.
Universul observabil este practic o sfera in jurul Pamantului :)
Cu mici imperfectiuni care rezulta din procesul de rotatie... dar ce mai conteaza acum cateva mii de km la atatia ani lumina..
|
Adica acum sustii geocentrismul? Ca nu inteleg. Geocentrismul imi pare o idee extrem de...ceva de genul: pasarile migratoare nu migreaza, ci se ascund in namolul lacurilor, si revin primavara. E cam cum zici copiilor de "adusul cu barza" ca explicatie pentru conceptie. (Nu e mai putin adevarat ca eu, din motive subiective, pe care le cunosti prea bine, nu suport ideea geocentrica). :))) Insa, daca trec peste pataniile personale cu ciudati si fanatici, tot imi evoca habotnicie, cultul prostiei sub masca smereniei, gnoseofobie, si ce mai vrei tu. Adica latratul ateilor militanti si altor specimene la curul imaginatei de ei zeita a cunoasterii, dar cu semn opus: ignoranta ca virtute. Sincer, nici daca mantuirea mea ar depinde de credinta ca Pamantul e fix, stabil, in centru, etc., tot nu as crede-o, si nici chiar daca ar fi articol explicit de credinta in catehism (ultima idee prin absurd). Din doua motive: primo, exista mai multe dovezi stiintifice ca Pamantul NU e centrul sistemului solar local, cu atat mai putin al galaxiei sau universului; secundo, ideea imi inspira tamaie, figurat vorbind, si, mai rau, o atmosfera de "capul plecat" Middle Ages-style. Greu de suportat asa o aiureala mistica. Brrrrrrr!...