Si daca biserica s-ar " privatiza"? Adica sa devina independenta de stat, sa se autofinanteze? Desigur si acum se autofinanteaza in oarecare masura, ca nu tot ce dau enoriasii ajung la patriarhie si nici tot ce e nevoie ( utilitati, reparatii, achizitii) sunt luate cu bani de la bugetul de stat. Dar sa nu mai ave, nicio treaba cu statul. Fiecare parohie sa plateasca chirie, cu bani de la enoriasi, si utilitati asisderea, pentru locatia in care isi desfasora activitatea. Daca se strang multi enoriasi, sa inchirieze o locatie mai mare, sau sa cumpere si sa construiasca una. Dar sa nu se considere automat ca parohia x contine cati locuitori are strada sau localitatea respectiva, ci cati doresc sa faca parte din ea. Cam cum e in diaspora. Daca sint 5 credinciosi ortodocsi practicanti pe o strada, sa se adune in garsoniera la unul din ei, iar preotul daca nu e din partile locului, sa vina cand si cand. Intre timp se duce si slujeste si in alte asemena locatii,cu 2-3 credinciosi. Astia strang bani intre timp sa ii plateasca prestatia. Daca nu isi pune niciunul dintre ei la dispozitiepropria locuinta, atunci inchiriaza pt cateva ore o locatie, ca pentru sedinta sau team-bilding. Daca o fac la cineva acasa, cei care vin aduc si ei cate ceva de-ale gurii plus ce mai pretinde gazda pentru a le putea asigura tot confortul ( luminari, candela, lemne de foc, radiator,et c) , eventual il ajuta si la curatenie si infrumusetarea locatiei ( spalat geamuri, covoare, sapat cuurte, pus flori). . Cu siguranta ne-arcostamai mult sa chemam preotul odata la cateva saptamani, acum nu ne costa mai nimic samergem duminica la sfanta liturghie, decat daca vrem noi. Iar daca am vrea sa ne casatorim,'botezam sau inmormantam pecineva, am plati in plus. Dar asta facem si acum. Statul nu " subventioneza" aceste activitati. Nu e gratis decat slujba de duminica si alte sarbatori, impartasitul copiilor si eventual, inca, spovedania noastra ( asta e greu de realizat din alte motive, poate ar fi chiar mai simplu daca am plati o taxa si ne-ar " examina " cineva cand avem nevoie, ca la clinicile private, nu ca in sistemul medical de stat unde astepti mult si bine pt o consultatie sau a analiza subventionata). Daca avem insape cineva bolnav nedeplasabil sau pt venirea preotilor la domiciliu in alte scopuri ( sfestanii, parastase), se intelege ca onoram. Deci oricum am da-o tot scoatem din buzunar pentru confortul sufletuluo nostru, macar nu ne-ar mai injura nmeni ca o facem pebanii publici, rupand de la gura celor bolnavi care au nevoie de spitale si medicamente nu de biserici si de slujbe...
|