Biserica lui Hristos dreptmăritoare prăznuiește în fiecare an, în data de 8 noiembrie, pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, împreună cu soborul tuturor puterilor cerești.
Prin cuvântul „arhanghel“ înțelegem „mai mare peste îngeri“ sau „cel dintâi dintre îngeri“ . Iar „înger“ înseamnă „vestitor“ , pentru că îngerii vestesc pe pământ și fac cunoscută oamenilor voia lui Dumnezeu.
Puterile cerești netrupești, potrivit Sfintei Scripturi și Sfintei Tradiții, se împart în nouă cete: Serafimii, Heruvimii, Tronurile, Domniile, Puterile, Stăpâniile, Începătoriile, Arhanghelii și Îngerii.
Sfinții Arhangheli sunt în număr de șapte:
Mihail, Gavriil, Rafail, Salatiil, Uriil, Gudiil și Varahil , însă cei mai importanți dintre ei, cei mai cunoscuți și mai populari sunt
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil . Acești șapte Arhangheli sunt pomeniți în cartea
Apocalipsei ca fiind cele șapte duhuri care stau în fața Tronului lui Dumnezeu (cf. Apocalipsa 8, 2).
În limba ebraică a Sfintei Scripturi, numele Sfinților Arhangheli conțin ideea prezenței harului lui Dumnezeu în lucrarea lor, întrucât fiecare nume se termină cu forma prescurtată a numelui lui Dumnezeu El (Elohim ) (Il în limba greacă), ceea ce înseamnă că toți acești Arhangheli sunt împlinitori ai voii lui Dumnezeu, sunt teofori sau purtători ai harului și lucrării lui Dumnezeu.
Numele Sfântului Arhanghel Mihail, Mi-cha-El în limba ebraică, înseamnă cine este ca Dumnezeu? (mi=cine, cha=ca, El=Dumnezeu ), iar numele Sfântului Arhanghel Gavriil, Gabriel în limba ebraică, înseamnă Dumnezeu este puterea mea.