View Single Post
Vechi 18.12.2015, 10:36:40
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ahilpterodactil Vezi mesajul
Controlul și voința au un rol secundar în viața duhovnicească. Probabil voi supăra ori mira pe mulți cu această afirmație, dar eu o spun cu mâna pe inimă și mi-o asum în totalitate.
Dimpotrivă, oamenii cu un caracter voluntarist, bine adaptați să se controleze și să își urmeze cu voință țelurile sunt, după opinia mea, cei mai expuși la accidente duhovnicești, la păcate dintre cele mai nenorocite și la căderea din credință. Nicăieri nu au patimile un teren mai fertil decât în omul cu foarte bun autocontrol și cu voință. De ce așa paradox?
Cum ar fi posibil așa ceva? Nu este oare o nebunie ce spune omul acesta? - veți fi zicînd, poate....
Ei bine, aș putea organiza răspunsul pe cel puțin trei paliere de funcționare a omului și veți vedea cum, treptat, reiese limpede pericolul unei supraevaluări în cultura noastră a voinței.
Nu doar psihologia și psihanaliza arată "pericolul voinței" ci, încă mai vârtos, viața duhovnicească.
Viața duhovnicească a creștinilor nu este decât secundar un act de voință. Principal ea este, dimpotrivă, o abandonare de sine, o ne-voință dusă, în cazurile cele mai fericite, aproape la extrem. Creștinul nu își făurește drum spre Înviere prin voință proprie, ci prin Dar. prin ascultare și prin curăția inimii, prin rugăciune tot mai curată, creștinul de dezlipește treptat de lut și devine fiu al lui Dumnezeu, fiu al Cerului.
Postul ca act de voință este o aberație. Postul are sens și se înfăptuiește ca jertfă doar prin abandonare de sine, iubitoare (iubirea omului pentru Hristos), căreia Domnul îi răspunde dîndu-i puterea de a posti.
Postul (ajunarea) nu e abținere, pentru o vreme, de la anumite mâncăruri, ci dăruire treptată Domnului astfel ca, prin golirea de sine, acolo unde lucram noi să vieze El. Acest travaliu nu ține principal de voință, ci de iubire, de iubirea noastră pentru Dumnezeu și pentru Împărăția Cerurilor. Ne dăm laolaltă din postul de dirijor al vieții noastre pentra a-I face loc Lui. Acesta este postul și acesta este sensul oricărei asceze.
Când stâlpnicul rămâne ani în șir pe locul lui, aceasta nu o face prin voință, ci prin rugăciune curată și Har de la Domnul. Nu el își impune voința înaintea noastră și a Domnului, ci Domnul își gătește loc în el, pe măsură ce are loc lepădarea ascetului de sine. Lepădare care nu se face prin voință, ci printr-o mișcare viguroasă a inimii către și în Iubitul ei. E vorba așadar de o sfântă nebunie (o completă schimbare a punctelor cardinale ale minții și inimii), iar nu de o voință exacerbată în aceleași vechi coordonate ("eu și iarăși eu!").
Foarte folositor cuvânt. Așa cred și eu că trebuie înțeles postul.
Cât despre cuvintele Sfântului Nicodim Aghioritul pe care le-ai redat ulterior, ce pot să mai spun? Minunate.