View Single Post
Vechi 26.01.2016, 21:34:10
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Era în după amiaza zilei de 2 iunie 1979. Starețul abia își adusese lucrurile la Coliba „Panaguda”, dar nu apucase să le pună în ordine. Se pregătea pentru Vecernie și a întrebat pe monahul care îl ajuta care Sfânt se prăznuiește a doua zi, dar acela nu-și amintea. I-a răspuns că a doua zi, când va veni, îi va spune și a plecat grăbit pentru că se înnopta. După aceea, Starețul a povestit următoarele: „Aveam Mineiele puse în cutii. Am căutat ochelarii ca să văd ce sfânt se prăznuiește, dar nu i-am găsit. Dar ca să nu pierd timpul, am făcut Vecernia cu metania, spunând: «Sfinților ai zilei, rugați-vă pentru noi.» Atunci când m-am sculat, după miezul nopții, am căutat cu lanterna cam o jumătate de oră, ca să aflu ce sfânt este, dar fără niciun rezultat. Văzând cât timp am pierdut, mi-am spus: «S-a dus Miezonoptica». Dar ca să nu petrec noaptea în zadar căutând prin mineie, am început să mă rog din nou: «Sfinților ai zilei...»
Atunci am văzut intrând în chilia mea pe Sfântul Pantelimon, care însoțea un alt sfânt.
– Cine ești?, l-am întrebat.
– Sfântul Luchilian, a răspuns acela.
Și fiindcă nu-mi aminteam să existe un sfânt cu un astfel de nume, l-am întrebat din nou:
– Luchian?
– Nu, Luchilian.
– Cum? Longhin?, am întrebat pentru a doua oară.
– Lu-chi-li-an, a repetat a treia oară Sfântul, pronunțând rar numele său.
După aceea, adresându-se Sfântului Pantelimon, i-a spus să-mi cerceteze rănile de la operație, să vadă dacă s-au vindecat. Atunci Sfântul Pantelimon, care purta un halat alb ca medicii, s-a apropiat de mine și, după ce le-a examinat punându-și mâna pe pieptul meu, în locul unde fusese făcută operația de plămâni, i-a spus Sfântului Luchilian: „Sunt bine. Să le ai în vedere (la examinare)”.
Apoi Sfinții s-au făcut nevăzuți, iar Starețul, slăvind pe Dumnezeu și mulțumind Sfinților, a aprins o lumânare și a găsit că în acea zi de 3 iunie se făcea pomenirea Sfântului Luchilian.
În dimineața zilei următoare, când a venit monahul care îl ajuta, Starețul l-a întrebat zâmbind: „Sfântul Luchilian, nu-i așa?” și i-a povestit arătarea Sfinților.
Starețul, citind viața Sfântului, a rămas uimit atunci când a observat următoarea „coincidență”: viața pe larg a Sfântului, care se află la Mănăstirea Iviron, este inclusă în Sinaxar la 27 februarie, adică la data în care i s-a arătat Sfânta Eufimia. Această legătură a Mucenicului cu Sfânta la care avea atâta evlavie, precum și apropierea datelor și locurilor de mucenicie ale celor doi Sfinți l-au bucurat în mod deosebit.
Îndată după aceasta a mers la Schitul Mănăstirii Kutlumuș și s-a închinat icoanei Sfântului Pantelimon de pe iconostas, despre care spunea că seamănă mult cu sfântul lui chip.
De atunci, în fiecare an îi cinstea pomenirea și din deosebita evlavie ce o avea către el, a pus icoana lui în bisericuță și în chilie.
Această minunată întâmplare l-a mângâiat pe Stareț și a alungat de la el oboseala și mâhnirea prin care trecea în acea perioadă a mutării de la coliba Sfintei Cruci la Panaguda.
(Ieromonahul Isaac, Viața Cuviosului Paisie Aghioritul )