![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Era în după amiaza zilei de 2 iunie 1979. Starețul abia își adusese lucrurile la Coliba „Panaguda”, dar nu apucase să le pună în ordine. Se pregătea pentru Vecernie și a întrebat pe monahul care îl ajuta care Sfânt se prăznuiește a doua zi, dar acela nu-și amintea. I-a răspuns că a doua zi, când va veni, îi va spune și a plecat grăbit pentru că se înnopta. După aceea, Starețul a povestit următoarele: „Aveam Mineiele puse în cutii. Am căutat ochelarii ca să văd ce sfânt se prăznuiește, dar nu i-am găsit. Dar ca să nu pierd timpul, am făcut Vecernia cu metania, spunând: «Sfinților ai zilei, rugați-vă pentru noi.» Atunci când m-am sculat, după miezul nopții, am căutat cu lanterna cam o jumătate de oră, ca să aflu ce sfânt este, dar fără niciun rezultat. Văzând cât timp am pierdut, mi-am spus: «S-a dus Miezonoptica». Dar ca să nu petrec noaptea în zadar căutând prin mineie, am început să mă rog din nou: «Sfinților ai zilei...»
Atunci am văzut intrând în chilia mea pe Sfântul Pantelimon, care însoțea un alt sfânt. – Cine ești?, l-am întrebat. – Sfântul Luchilian, a răspuns acela. Și fiindcă nu-mi aminteam să existe un sfânt cu un astfel de nume, l-am întrebat din nou: – Luchian? – Nu, Luchilian. – Cum? Longhin?, am întrebat pentru a doua oară. – Lu-chi-li-an, a repetat a treia oară Sfântul, pronunțând rar numele său. După aceea, adresându-se Sfântului Pantelimon, i-a spus să-mi cerceteze rănile de la operație, să vadă dacă s-au vindecat. Atunci Sfântul Pantelimon, care purta un halat alb ca medicii, s-a apropiat de mine și, după ce le-a examinat punându-și mâna pe pieptul meu, în locul unde fusese făcută operația de plămâni, i-a spus Sfântului Luchilian: „Sunt bine. Să le ai în vedere (la examinare)”. Apoi Sfinții s-au făcut nevăzuți, iar Starețul, slăvind pe Dumnezeu și mulțumind Sfinților, a aprins o lumânare și a găsit că în acea zi de 3 iunie se făcea pomenirea Sfântului Luchilian. În dimineața zilei următoare, când a venit monahul care îl ajuta, Starețul l-a întrebat zâmbind: „Sfântul Luchilian, nu-i așa?” și i-a povestit arătarea Sfinților. Starețul, citind viața Sfântului, a rămas uimit atunci când a observat următoarea „coincidență”: viața pe larg a Sfântului, care se află la Mănăstirea Iviron, este inclusă în Sinaxar la 27 februarie, adică la data în care i s-a arătat Sfânta Eufimia. Această legătură a Mucenicului cu Sfânta la care avea atâta evlavie, precum și apropierea datelor și locurilor de mucenicie ale celor doi Sfinți l-au bucurat în mod deosebit. Îndată după aceasta a mers la Schitul Mănăstirii Kutlumuș și s-a închinat icoanei Sfântului Pantelimon de pe iconostas, despre care spunea că seamănă mult cu sfântul lui chip. De atunci, în fiecare an îi cinstea pomenirea și din deosebita evlavie ce o avea către el, a pus icoana lui în bisericuță și în chilie. Această minunată întâmplare l-a mângâiat pe Stareț și a alungat de la el oboseala și mâhnirea prin care trecea în acea perioadă a mutării de la coliba Sfintei Cruci la Panaguda. (Ieromonahul Isaac, Viața Cuviosului Paisie Aghioritul )
|
|||
|
|||
|
'Astăzi tot mai mulți credincioși află despre viața și proorociile Sfântului
otroc Veaceslav Krașeninnicov, care s-a născut pe 22 martie 1982, în orășelul Iurga, regiunea Kemerovo(Ural) Rusia și a murit pe 17 martie 1993. Mama lui, Valentina Krașeninnicova, provine dintr-o familie unde a primit o educație creștină deosebită. În familia ei au fost preoți, bunelul ei, diacon, a murit în gulagul sovietic. Veaceslav a început să slujească oamenilor de la 5 ani jumătate. Foarte mulți oameni au primit vindecare de la el, și continuă să primească și astăzi cei care îi cer ajutorul. El a proorocit evenimente zguduitoare, dar sufletele oamenilor dorm în somn letargic. În mediul bisericesc nu se sfârșesc contrazicerile despre faptul daca era de la Dumnezeu acest otroc. Mama lui ne povestește că deoarece toată mass-media, televiziunea lucrează împotriva lui, au venit ca să-i răstoarne mormântul, ea singură se întreba cine este el. Când Veaceslav s-a îmbolnăvit, mama l-a întrebat cine-l poate ajuta, daca mai există un asemenea om care să-l poată ajuta, și el a spus că el este singurul, că Dumnezeu nu va mai trimite un altul ca el, că atunci când în Lavra Troite-Serghieva din Zagorsc se va găsi o carte unde va fi scris despre cine este el, atunci mulți se vor speria pentru că nu s-au comportat așa cum trebuie cu dânsul, dar apoi se vor bucura. Slavic (prescurtarea numelui Veaceslav) a zis mamei lui că el a spus totul oamenilor și că nimeni nu le va mai vorbi așa pentru că Dumnezeu nu va mai trimite un altul ca el. La sfârșitul vremurilor se vor petrece așa niște schimbări mari care nu au mai fost proorocite. Nu i-a spus mamei când va veni antihrist, doar că ea va trăi în timpurile lui. Multe din proorociile lui s-au împlinit deja. Noi să ne pregătim pentru grele încercări, să ne cultivăm curaj și să ne rugăm. Iată ce spunea Veaceslav: Masonii mă vor numi vrăjitor. Vor fi peste tot instalate sisteme de ascultare (oamenii și pe străzi vor vorbi în șoaptă, dar oricum vor fi auziți), control total pe pământ și sub ape. Va fi mai rău ca pe timpul lui Stalin. Bisericile se vor pustii. Trebuie de mers până la urmă la biserică. Vor avea loc evenimente care nu au fost proorocite. Foame va fi peste tot, dar cine nu va trăda pe Dumnezeu, cine nu va primi pecetea, nu va muri de foame, Domnul le va ajuta creștinilor să se ascundă și niciunul nu va muri de foame ...' Film recomandat de cititoarea Anca Maria, prilej cu care ii multumesc pentru sugestie. Mai jos aveti si comentariul Ancai referitor la seria de filme Inger Rus-Otroc Veaceslav: „A apărut pe youtube, subtitrat, filmul documentar rusesc Inger Rus – Otroc Veaceslav (în total, peste 10 ore). Otroc se traduce prin copil, mucenic, baiat. Are Film 1 seria 1, 2, 3, 4 si Film 2 seria 1, 2, 3, 4. A fost coplesitor pentru mine sa vad inca o data lucrarea Iubirii lui Dumnezeu pentru oameni. Ce mari Sfinti daruieste Dumnezeu lumii ! Slavocica parca este un Arhanghel întrupat ! Așteptăm să ne descopere Dumnezeu duhul cărui Sfânt a grăit prin Sfântul Otroc Veaceslav !” Eu le-am grupat pe toate intr-un singur post. Vizionare placuta! http://vremuritulburi.com/2015/11/19...ilme-ortodoxe/ |
|
|
||||
|
||||
|
D oamna Katerina Țekoma, de 35 de ani, care locuiește în Kipseli, ne-a povestit despre modul în care a intrat în viața ei Sfântul Partenie și i-a făcut bine.
Doamna Katerina cu soțul ei, funcționar la Ministerul Apărării Naționale, trăiau, timp de patru ani după căsătoria lor, o mare dramă: nu puteau să aibă copii. Alergau întruna pe la medici, care nu găseau nici o cauză patologică. „Sterilitate inexplicabilă” era concluzia lor, de aceea cauza problemei lor o puneau pe seama stresului, pe care sarcina îndelung așteptată a creat-o cuplului. Pe măsură ce trecea timpul, ei erau tot mai disperați și începură să recurgă la toate mijloacele de care dispune știința secolului nostru în acest domeniu. Doamnei Katerina i se administra hormoni, dar nu se întâmpla nimic. În cele din urmă recurseră la fertilizare artificială, dar nici în acest fel nu reușiră ceea ce își doreau atât de mult. Însă, pentru că amândoi sunt oameni credincioși, în toți acești ani nu cerură ajutor numai de la medici, ci și de la Dumnezeu și sfinții Lui. Alergau mereu la mănăstiri și biserici și îi rugau pe sfinți și mai presus de orice pe Maica Domnului, ca mamă ce este, să i se facă milă de ei. Timp de patru ani nu obținură nimic, cu toate eforturile lor pline de nerăbdare și cu toate rugăciunile lor. Katerina a obosit să mai alerge pe la medici și să încerce fiecare metodă nouă care i se propunea ca să facă copil; așa că s-a hotărât să oprească toate acestea și să lase totul în mâinile lui Dumnezeu, pe Care Îl rugau tot mai mult. Trecură cinci luni, până când prietena ei, Dimitra, o fată care a crescut la Fundația Lyrios, iar acum este căsătorită cu copii, îi vorbi de Sfântul Partenie, un sfânt cu totul necunoscut pentru ea. Într-o zi, pe 14 februarie 1999, în zi de duminică și la o săptămână după prăznuirea zilei de pomenire a sfântului, o conduse la Fundația Lyrios. Acolo ajunse disperată și dezamăgită. Împreună cu soțul ei și cu Dimitra, spuseră problema lor părintelui Emmanuil Makri, care, după ce-i ascultă, le propuse să facă o rugăciune și să-l roage cu toții pe Sfântul Partenie. Au urcat la bisericuta lui și au făcut rugăciune, rugându-l fierbinte să-i miluiască, pentru că speranțele lor ca să seîmplinească marea lor dorință se micșorau întruna. Luând sfârșit rugăciunea, părintele Emmanuil le-a dat câteva sfaturi: le-a spus să se spovedească, să aibă credință, iar Dumnezeu o să-i ajute. Când coborâră la Fundație, i-a mângâiat cu știrea că sfântul trebuie să fi auzit rugăciunea lor, întrucât a dat semn în timpul rugăciunii lor: candela care se află în fața marii sale icoane, s-a mișcat într-un fel deosebit, pe toată durata Paraclisului. Acest amănunt nimeni altul nu l-a băgat în seamă. Cu adevărat, în ajun de 25 martie, primind rezultatul testului de sarcină pe care l-a făcut la îndemnul medicului (ea însăși nici nu a vrut să-l mai facă, pentru că era disperată să facă teste care ieșeau toate negative), constată că rămăsese însărcinată în intervalul de la 14 februarie, cănd făcuse Paraclisul Sfântului, până la 4 martie. Bucuria lor a fost de nedescris. Sfântul, pe care nu-l cunoscuseră până atunci, le-a dăruit copilul pe care l-au așteptat timp de cinci ani. Astfel, în noiembrie 1999 Katerina a adus pe lume un băiețel sănătos, iar acum ține fericită în brațe marele dar al sfântului, marele dar al lui Dumnezeu și Îl preamărește pe Dum*nezeu și pe Sfântul Partenie, care i-a binecuvântat familia, rugându-l, dacă este voia lui Dumnezeu, să-i trimită și alți copii. (Maria Meletiou-Makri )
|
|||
|
|||
|
Citat:
Tot aia cu 666 scris pe mana si pe frunte? Si iarasi ascunderea si iarasi obsesia mortii prin infometare... Cliseul se repeta mecanic, obsesiv, la nesfarsit... Mare-i gradina Ta, Doamne! Fereste-ne, Stapane, de "credinciosi", de cipofobi si "evlaviosi", ca de noi am invatat sa ne mai ferim si singuri, cu mare Mila Ta! |
|
|
||||
|
||||
|
Bună mireasmă - smirnă: a trecut și anul acesta slujba Prodromiței cu bună rânduială, slujbă frumoasă, masă aleasă. După plecarea oaspeților, merg în Biserica Mare și rostesc o scurtă rugăciune înaintea Sfintei Icoane a Prodromiței, de smerită mulțumire pentru ajutor. Deodată simt un puternic miros de smirnă. M-am ridicat de la sfânta icoană, am mers în Sfântul Altar să văd dacă nu cumva vine mireasma de la cădelniță. Nu era nimic, iar smirnă nu aveam deloc pentru tămâiere.
„Bucură-te trandafir cu bună mireasmă, bucură-te crin cu dulce miros!” (12 iulie 1990) (Părintele Petroniu de la Prodromu )
|
||||
|
||||
|
Odată Starețul a povestit: „Era în ziua Sfântului Isidor Pelusiotul. Treceam printr-o perioadă cu multe supărări și de aceea aveam dureri mari de cap. Din cauza tensiunii ridicate mi se zbătea un ochi și mă primejduiam să fac comoție cerebrală. Simțeam ca și cum cineva mi-ar fi lovit ochiul pe dinauntru cu un ciocan, iar acesta voia sa iasă afară. Pe Ia ora 9 seara, pe când stăteam întins pe pat, am văzut un înger foarte frumos, cu chipul ca al unui copil de doisprezece ani și care mi s-a părut că a ieșit din mine. Părul lui era foarte blond și ajungea până Ia umeri. Mi-a zâmbit și mi-a atins ușor ochii cu mâna. Îndată mi-a dispărut toată rnâhnirea și mi-au încetat durerile. Am simțit atâta dulceață, încât preferam să sufăr din nou, numai să mai văd o dată pe îngerul meu păzitor...”.
(Ieromonahul Isaac , Viața Cuviosului Paisie Aghioritu l )
|
||||
|
||||
|
Doctorița P. îl cinstea foarte mult pe Arhiepiscopul Serafim și, trecând pe lângă Biserica Rusă, întotdeauna intra să se roage la mormântul lui. Iar când ieșea în oraș cu soțul ei, care era necredincios, îl lăsa în bulevard, iar ea cobora la criptă să se roage. Odată, fiul lor s-a îmbolnăvit foarte greu, până la pierderea cunoștinței. Medicii erau nedumeriți ce diagnostic să-i pună: meningită sau altă boală. Mama și-a chemat colegii de serviciu acasă să-i consulte fiul bolnav, iar ea, singură, a alergat la Vlădica Serafim ca să-l roage să-i lumineze pe medici și să-i salveze fiul.
Și s-a întâmplat o minune! Când s-a întors acasă, și-a găsit băiatul ridicat din pat, în deplină cunoștință. El i-a spus: „Mamă, unde ai fost? Dă-mi să mănânc, mi-e tare foame!”. (Viața, minunile și învățăturile Sfântului Ierarh Serafim (Sobolev), făcătorul de minuni din Sofia )