Citat:
În prealabil postat de ahilpterodactil
Din raspunsul tau la intrebarile mele, inteleg ca pentru tine nu este, asadar, nici o deosebire intre har (realitate dumnezeiasca manifesta) si manifestarea harului in om (realitate teandrica). Nici intre manifestarea harului in Ion si manifestarea harului in Vasilica nu vezi vreo deosebire. Toate sunt o apa si-un pamant.
Bine, am inteles, nu mai am intrebari.
P.S. Probabil ca pentru tine bunatatea, ca insusire a unui om, este energie necreata si nu insusire teandrica (rod al lucrarii harului in om). De asemenea, bunatatea omului respectiv e perceputa la fel si de Marin si de Gheorghe, indiferent cine si in ce fel sunt Marin si Gheorghe. Ce sa zic... Doamne ajuta!
|
Eu din raspunsurile tale inteleg ca, poate, nu ai clarificate toate notiunile. Daca imi amintesc exact ti-am mai scris despre har si ce spune Sfantul Serafim de Sarov. In primul rand harul era doar exterior pana la Pogorarea Duhului Sfant, e primit interior doar la Botez. Deci iudeii care au vazut harul si Moise nu aveau si harul interior. Cum am mai spus, eu vad ca unii inteleg ca pot avea parte de minuni doar sfintii, desi minunile ar fi pentru cei cu putina credinta.
Legat de P.S., in ortodoxie toti oamenii se nac buni. De aceea pot fi si atei buni si alte religii. Doar in protestantism oamenii se nasc rai si doar harul ii face sa fie buni si sa faca fapte bune (pentru ca ei spun ca prin cadere omul a pierdut chipul lui Dumnezeu, nu exista conlucrarea cu harul ca in ortodoxie).