Citat:
În prealabil postat de GMihai
Dar relația cauzală, Ioane ? Oare poți să-mi arăți că în familiile de sub lit. a., lipsa bătăii duce la calitatea proastă a vieții fizice și morale ?
Oare poți să-mi arăți cum în familiile de sub lit. e., bătaia a contribuit pozitiv la sfințenia membrilor ?
În fine, am înțeles (cred) că bătaia în familie nu poate fi cuantificată d.p.d.v. moral (câtă vreme vorbim despre bătaia copiilor; îți amintesc că și bătaia aplicată soției de căre soț a fost bună parte din istorie acceptată societal); dar haide să vedem dacă alte comportamente pot fi cuantificate. Ce zici ? De pildă: abuzul sexual asupra copiilor. Suntem și aici în aceeași zonă de ambiguitate, sau ne îngădui nouă, celor cu hârtia și pana și rigla și șublerul, să trasăm o linie și să spunem: până aici ?
|
Tocmai asta vrea sa iti aduc in atentie: ca relatia cauzala, in cele omenesti, e departe (iar eu cred ca e chiar imposibil) de a fi formalizata in termeni juridici.
Relatiile cauzale nu sunt liniare si univoce nici macar in fizica mecanica. Nu mai vorbesc de alte fizici.
Mi se pare grotesc si, ca sa spun tot ce am pe inima, mi se pare pur si simplu dracesc modul in care vad ca se cam pune problema pe aici.
Asemenea limitare si dispret fata de taina vietii omenesti nu am intalnit decat in scrierile (fie si SF) in care e vorba despre entitati nepamantene, mai exact lipsite de omenie.