View Single Post
Vechi 09.04.2016, 14:54:32
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Florin, și eu cred că trebuie să-ți precizezi clar credința și să alegi între creștinism și buddhism. Sincretismul pe care îl propui este mai rău decât orice alegere între cele două.
Credinta? Adeziunea, cred ca e mai potrivit. Credinta, in sens scripturistic e "incredintarea celor nadajduite, dovedirea lucrurilor celor nevazute" (Ep.catre Evrei), sa crezi adica mai intai revelatia facuta obiectiv pentru toti. Sa nu te crezi tu mai destept in materie de realitati nevazute, sa nu incepi sa nascocesti cu mintea in afara celor descoperite.

Or, pentru Florin, asta e credinta oarba, care trebuie eradicata si inlocuita cu propria cugetare rationala.

Citat:
În prealabil postat de florin.oltean75 Vezi mesajul
Drumul catre Adevar este o cale a ratiunii sustinuta de credinta. Insa nu o credinta oarba ci una care l-a randul ei este sustinuta de ratiune, de observarea obiectiva a fenomenelor.
Florin stie ca trebuie sa scape de ignoranta, dar nu crezand orbeste ceea ce a fost revelat, ci orientand-si mereu cognitia spre cele ce nu se vad, ignorand cu desavarsire realitati obiective revelate ( de ex. realitatea Intruparii, asumarii suferintei prin Cruce si rastignire de bunavoie, nu fuga budhista de suferinta, Invierea si Inaltarea la cer cu Trupul si altele care nu lasa nicicum loc pentru karma si samsara).
Reciteste ce scrie. Dau la intamplare cateva exemple recente:

Citat:
Este de bun simt ca fiecare model sa fie testat daca este sau nu articulat rational - multe pot fi pure fantezii, fara nicio ancorare logica sau deductibilitate din realitatea observabila.
In ce fel o fi testat Florin din realitatea observabila ca sufletele se reincarneaza? Fantezii orientale, onirisme fara ancorarea in scopul prim si ultim al creatiei, dar le considera superioare revelatiei facuta de Hristos cu privire la acest scop.

Cum sa creada orbeste ca Intruparea, Rastignirea, Invierea si Inaltarea Unuia din Treime arata insusi scopul umanitatii, cand cognitia aceea apofatica a propriei minti idolatrizate ii sesizeaza profund cu totul altceva, si anume ca Iisus e un alt iluminat printre alti buddhasi, care s-a reincarnat si El de nu stiu cate sute de ori si se va mai reincarna inca.

Citat:
Ignoranta este incapacitatea mintii de a sesiza natura profunda a fenomenelor pe care le percepe.
Pentru necontemporanii lui Hristos, cum poate fi perceput fenomenul Intruparii, Rastignirii, Invierii si Inaltarii, altfel decat prin credinta? Cum verifici prin observatie obiectiva ca a inviat cu acelasi trup cu care a si murit? Ori ca S-a inaltat la cer cu trupul inviat si pnevmatizat? Cum deduci rational ca nu-i o pura fantezie? Cum deduci rational in ce scop s-au facut toate astea?

Aaa, tot uit, prin cognitia aceea apofatica, tu ai acces la evenimente petrecute atat demult in timp, cat si in afara timpului, in vesnicie! Pe astea revelate, le ignori ca fiind fantezii si deduci tu prin cognitie apofatica ca realitatile nevazute sunt altele. Ce inviere din morti? Ce suferinta pentru iertare a pacatelor? Legea karmei e eterna, nu conteaza ce a facut Hristos!

Citat:
Pentru eradicarea ignorantei este nevoie de putere de decizie, bazata pe argumente solide deduse din observatie, ratiune si contemplatie.
Asadar, nici vorba de credinta in ceea ce a fost revelat de insusi Dumnezeu. Omul e mai destept si mai capabil sa deduca din observatie, ratiune si contemplatie realitatile nevazute ca doar are acces la atemporalitate. Nu?

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Înseamnă, cum spune românul, a sta cu fundul în două luntri; nu vei ajunge la mal.
:)) Da' cum ai dedus ca Florin vrea sa ajunga la mal? Nu stiu, mie mi se pare ca buddhistii nu gandesc in termeni de finalitate, de scop, de devenire prin virtuti, de parcurgere a unui drum cu inceput clar si final propus de Altcineva.

Bruma de virtute, de cunoastere, de intelepciune castigata intr-o secventa existentiala, dispare complet la urmatoarea reincarnare. Respectivul nu-si mai aminteste nimic. Nici macar ce a fost, caror specii si regnuri a apartinut, cate astfel de secvente a parcurs, ce a experimentat, ce lectii a invatat ? Tre' sa mediteze pana cand afla prin proprie cugetare.

Nu-si pun intrebarea "de ce existam?", nici ce am de facut pentru a deveni asemenea prototipului dupa care a fost creat omul, din contra, ei nu cred ca omul e ceva special, creat dupa un prototip, ei tind spre nemanifestarea fara forma de dinainte de a fi inceput sa se manifeste ceva-ul acela cosmic.

Asadar, nu ajungerea la mal e intentia, ci cum sa scape de toate luntrile si sa se cufunde in oceanul nemanifestarii, fara sa-si puna problema daca drumul parcurs a folosit la devenirea in fiinta, la ajungerea la asemanarea cu Prototipul.
Uff, bine ca au scapat din lantul nesfarsit al reincarnarilor, ba in pasare, ba in animal, ba in planta!
Citat:
nasteri si morti care nu se sfarsesc decat doar atunci cand sufletul afla Adevarul..
Ce adevar are de aflat sufletul tinut captiv intr-o planta? Biata de ea, cum va ajunge vreodata sa scape de ignoranta neavand cognitie apofatica? Of, of, cine a mai inventat si samsara asta??

Last edited by delia31; 09.04.2016 at 17:46:43.
Reply With Quote