![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Pentru ca am analizat si evidentiat ca Lucifer si Adam nu au fost desavarsiti nu inseamna nici macar ca am insinuat ca Tatal este o cauza a Raului. Am afirmat in mai multe postari ca Ignoranta este vinovatul fundamental, ca este radacina care alimenteaza toate pacatele (nu Tatal). Insa, intr-o dezbatere putem acuza interlocutorul (uneori fara intentie, din patima) de opinii/afirmatii pe care acesta nu le-a exprimat.(straw man fallacy). Evident ca alegerea este cea care face diferenta intre drumul catre intuneric si cel catre lumina. Alegerea de a crede, cerceta, analiza, verifica. Drumul catre Adevar este o cale a ratiunii sustinuta de credinta. Insa nu o credinta oarba ci una care l-a randul ei este sustinuta de ratiune, de observarea obiectiva a fenomenelor. ---- De asemenea, tot prin mecanism straw-man se acuza budismul de aspiratie la neantizare, impersonalizare, anesteziere in nemanifestat, suprimarea tuturor dorintelor si vine invariabil concluzia ca budismul = 'sinucidere ontologica'. Fara a se intelege ce inseamna de fapt cognitia apofatica a fenomenelor. Este un aspect minimalizat - dar esential pentru a intelege de fapt mesajul extraordinar al acestei religii. -------- Ignoranta alimenteaza absolut toate pacatele. Alegerea de a actiona pentru eradicarea ei este cel mai rational scop posibil. Pana nu cunoastem deplin suntem robi. Doar cunoasterea deplina este cu adevarat eliberatoare. Pana acolo putem cadea/regresa in orice clipa. Singura plasa de siguranta sunt celelalte virtuti: credinta, aspiratia necontenita, perseverenta... ----- Am precizat foarte limpede ca din punctul meu de vedere Geneza este un model initiatic (nu un fapt istoric), care evidentiaza principii si valori morale: principiul cauza-efect.. pentru ca sunt pasaje care nu se incadreaza intr-o logica cursiva. Poate gresesc - m-as bucura si schimba opinia daca cineva ar oferi argumente suficient de puternice care sa demonstreze contrariul. Fiecare religie ofera propriul set de logii (cosmo-logie, antropo-logie, eschato-logie..) O poveste fantastica este valoroasa prin valorile si principiile pe care le exprima. Repet, este punctul meu de vedere personal, la care nici macar nu doresc sa am aderenti. Cine doreste sa creada ad-literam este liber sa o faca, in sensul ca nu judec pe nimeni - fiecare sa opteze pentru ceea ce il face mai bun cu semenii, mai iubitor, mai fericit si impacat cu sine insusi.
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Citate preferate, cugetari, vorbe de duh | silverstar | Generalitati | 1175 | 03.08.2016 14:54:36 |
Cugetari ORTODOXE ! | cristiboss56 | Pocainta | 80 | 02.07.2015 21:05:47 |
Cugetari si Citate Ortodoxe | adorcrysti | Generalitati | 90 | 12.11.2014 21:55:18 |
Cugetari despre Hristos | florin.oltean75 | Generalitati | 55 | 07.04.2012 10:13:01 |
Cugetari de Craciun | florin.oltean75 | Generalitati | 5 | 25.12.2011 20:14:10 |
|