Citat:
În prealabil postat de CristianR
E bine că mai vine Č™i câte unul care vorbeČ™te de aspectele duhovniceČ™ti, pentru că mi se pare că există tendinČ›a de a trata postul negru ca pe un sport extrem.
|
Tocmai ca cei care se cred induhovniciti au de obicei tendinta de a-l trata ca pe un sport extrem.
Si culmea, se pare il tin mai mult aia care nu prea au treaba cu cele duhovnicesti.
La noi, sunt voci care se tanguie ca o luna si ceva de mancare vegana e "post aspru".
De cele 2 zile si jumatate de post negru de la inceputul Postului Mare rar a mai auzit cate unul.
De mancat fara ulei in timpul saptamanii nu mai zic.
Si acum vine scuza minune: daca vrei sa-l tii "duhovniceste" nu poti.
Eu zic ca nu strica putin sa verificam realitatea:
cei neinduhovniciti gasesc mai multa motivatie in cele lumesti decat cei induhovniciti in cele duhovnicesti, pentru a birui cele trupesti.
Citat:
El n-a fost practicat la modul ăsta de către postitorii din Biserică, ci ca un sprijin de mare folos în lupta cu păcatele Č™i patimile, ca un puternic ajutor pentru curăČ›irea sufletului Č™i a minČ›ii, ca un catalizator al rugăciunii, fără de care postul nu aduce roade duhovniceČ™ti.
|
Si daca stii asta, ce te impiedica sa-l folosesti ca atare, doar sa-l tii?
Citat:
E foarte utilă împărtăČ™irea experienČ›elor pe care le-aČ›i avut, pentru că există, într-adevăr, riscuri. Dar nu numai pentru trup; riscurile duhovniceČ™ti sunt Č™i mai mari Č™i, de aceea, pe lângă rugăciune, postul – mai ales cel total – trebuie însoČ›it Č™i de spovedanie deasă.
|
Serios vorbesti?
Care va sa zica care ar fi riscul duhovnicesc?
E ca in povestea aia "Nu citesc de la Psaltire ca ma stric cu dracii si navalesc asupra mea".