Citat:
În prealabil postat de ahilpterodactil
Florine, sa-mi fie cu iertare: ma tem ca ai inteles taman invers/rasturnat ce este nous si lucrarea noetica. Exact ce ai scris tu nu este. Eu asa cred, sa ma ierti de franchete.
Mai ales "conceptualizarea experientelor senzoriale" e ceva complet strain de lucrarea noetica. Aceasta, dimpotriva, se leapada de senzorialitate si de conceptualizarea acesteia...
|
Nous
"Cuvântul nous este de origine greacă și definește conștiența rațională capabilă de investigare și cunoaștere a realității. Nous este intelectul abstract, este funcția superioară a individului capabilă să aducă realitatea în existentă prin reprezentare și descriere lingvistică, să o diferențieze structural și dinamic și să îi caute legile cele mai generale care o caracterizează evolutiv."
Orice structura lingvistica rezulta in urma conceptualizarii unor experiente senzoriale, fara exceptie.
----------------------
Atentia la care se face referire are ca obiect/subiect un inteles rezultat in urma unei cunoasteri noetice/rationale.
Atentia devine "subtire" in urma ajustarii concentrarii prin familiarizarea cu obiectul/subiectul focalizarii.
Budismul desemneaza acest fenomen psihic cu termenul de jhana/dhyana - absorbtie meditativa.
Absorbtie, pentru ca mintea pare ca se uneste/este absorbita in subiect/obiect. Interesant de studiat cele
patru jhana corespunzatoare diferitelor ceruri paradisiace.