Citat:
În prealabil postat de florin.oltean75
Recompensa
In crestinism, dar si in budism se poate cadea in schema de gandire gen "recompensa" - adica fac ceva acum pentru a fi "recompensat mai tarziu cu mantuire/moksha".
Similar, acelasi patern de gandire:
"Daca am facut asta si asta, daca m-am conformat in acest mod, atunci am sanse mai mari de a fi rasplatit cu starea de mantuire."
Un astfel de calcul este o deviere de la un parcurs spiritual autentic.
Nu este decat o inselare, un alt mod de pune interesul unui anumit castig, insa intr-o ecuatie cu coeficienti spirituali.
|
Putina luciditate nu strica.
Si faza "budhista" cu "fac cutare sau cutare ca sa scap de suferinta" - uneori nici macar resimtita in mod real presupune cel putin acelasi gen de "interes personal" si "schema de compensare".
Sigur, ai sa-mi torni placa cu "dragostea pentru toate fiintele" dar teoretic asta efectiv intervine doar dupa o perioada semnificativa de progres spiritual, la inceput e doar un concept.
Citat:
Unii conditioneaza mantuirea pe temeiuri hilare, in alte cazuri mai cronice chiar se plateste mantuirea - fara a se intelege ce este de fapt "mantuirea".
Se greseste asteptandu-se in viitor mantuirea, cand de fapt ea trebuie gasita in prezent.
|
Mantuirea nu se plateste asa cum nici nu se obtine aprinzand betisoare parfumate sau batand tobe si intonand mantre si alte minuni.
Nici tu nu ai o intelege corecta asupra mantuirii, pentru ca sistemul tau de referinta nu este crestin, nici macar 100% budhist nu este.
"Prezentul" este un parcurs care trece prin viitor, nimic nu se obtine batand din palme.