Citat:
În prealabil postat de iuliu46
Energiile necreate sunt ca razele soarelui. Nu trebuie sa intre soarele in tine ca sa te bucuri de lumina si caldura. Ele doar izvorasc din soare dar nu sunt soarele.  La fel si harul, izvoraste din Dumnezeu dar nu e Dumnezeu.
|
Dacă asta ar fi adevărată, înseamnă că totul mereu, ar fi plin de har, ar fi plin de minuni.
Nu e.
Există o rânduială firească, da, în natură, în corpul uman, dar acela nu-i harul, e pronia și mila Domnului.
Dumnezeu nu calcă peste voința omului, să-l umple de har, fără voia lui. Însuși căderea lui Adam și Eva din Rai, a însemnat pierderea harului permanent.
Însuși părăsirea de har (pe care n-o poți trăi, până nu înțelegi conștient că ai primit har și știi ce e harul Duhului Sfânt și știi ce e harul demonic, adica care imită harul, dar cu alt duh, cu alt scop decât cel mântuitor) înseamnă lipsirea și golirea de har.
De aceea Iisus Hristos Însuși spune: "iată eu stau la ușa inimii voastre și bat, de este cineva să-mi deschisă, să intru să cinez cu el".
În altă parte spune: "Nu mai trăiesc eu ci Hristos, trăiește întru mine".
Poate sta Hristos ca Persoană în om?
Nu.
Dar Duhul Sfânt poate sta ca Persoană în tine?
Da, de aceea vezi pe Hristos ca Om și Dumnezeu adevărat, prin Duhul Sfânt din tine, simți viața lui Hristos în tine, pacea lui Hristos, dragostea lui Hristos.
Iar dacă Dumnezeu Hristos are un plan cu tine, dar ești plin de toată spurcăciunea iadului, cum avea plan cu Saul, pe drumul Damascului, și atunci ți se arată Hristos Însuși, dar fiindcă ești nepregătit, ți se întâmplă ceva rău, spre curățire, precum Saul înainte să fie Pavel, a orbit, ori va lucra Duhul Sfânt prin animale sau obiecte, pentru scopul mântuitor al unui om sau oameni.
Tocmai ca să arate comuniunea care trebuie să o atingă omul, oamenii, cu toată creația, ca să se bucure de slavirea, proslăvirea, ce-i este dată de la Creator.
Of, că nu știu explica foarte bine... Iertați-mă...
Citat:
În prealabil postat de CristianR
Cred că, dorind să se ferească de greÈeala conform căreia Dumnezeu este despărÈit de harul Său (ca în teologia catolică), cade în cealaltă extremă, considerând că Dumnezeu este în persoană acolo unde este Èi harul.
|
Nu sunt eretic, nu le confund, nu cad în cealaltă extremă de a le unii. E imposibil atunci să se mai manifeste Ființa Creatorului, în ființa creaturii, că Duhul Sfânt n-ar mai avea har, ar fi unit Duhul Sfânt cu harul, până la topire, contopire.
Și totuși, noi primim un lucru necreat: harul. Poate exista prin sine? Nu. Vine cu Duhul Sfânt, care se manifestă în om, prin har.
Până n-ai har, nu vei înțelege care-i diferența. Iar eu să explic în cuvinte create, sunt prost și nu reușesc prea bine.
Citat:
În prealabil postat de CristianR
După discuÈiile în jurul acestui subiect, îmi este Èi mie mai limpede că atunci când citesc în Biblie despre cineva că âs-a umplut de Duhul Sfântâ nu mai trebuie să gândesc că ar fi trebuit să scrie âde harul Duhului Sfântâ, din moment ce unde-i harul e Èi Duhul.
DistincÈia trebuie făcută numai pentru a înÈelege modul în care âs-a umplutâ â respectiv prin intermediul harului, iar nu prin âlocuireaâ sa de către o Persoană a Sfintei Treimi.
|
Da, aici sunt de acord și subscriu.
Dar același lucru se întâmplă și cu un animal, când Dumnezeu vrea să aducă scop mântuitor pentru un om, îl aduce prin animal, sau prin obiect, de aceea unde e harul e și Duhul Sfânt.