View Single Post
  #3686  
Vechi 01.08.2016, 08:49:36
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit

În perioada 1-14 august Biserica Ortodoxă a rânduit postul care îi pregătește pe credincioși pentru întâmpinarea praznicelor Schimbării la Față a Domnului nostru Iisus Hristos și Adormirii Maicii Domnului. Acesta este unul din cele patru posturi de durată din timpul anului bisericesc, iar rânduiala lui este asemănătoare cu aceea din Postul Mare. Astfel, cu rugăciuni și fapte milostive, în acest post, toți, clerici și credincioși, o cinstim după vrednicie pe Născătoarea de Dumnezeu.
Postul Adormirii Maicii Domnului, numit în vechime la români Postul Sântă-Măriei, își are începuturile după secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului a luat amploare, mai ales în zona Palestinei. La început, postul nu avea o durată fixă, ci se postea diferit. Spre exemplu, în zona Antiohiei se postea doar în ajunul Schimbării la Față a Domnului, la Ierusalim se postea opt zile, iar în alte părți chiar toată luna august, fapt pentru care postul era numit „al lunii august”. În secolul al XII-lea, la un sinod din Constantinopol, pe când patriarh era Luca Crysoverghi, a fost luată decizia ca postul din august să înceapă pe data de 1 ale lunii, când se prăznuiește Sfânta Cruce, și să se termine de praznicul Adormirii Maicii Domnului.
Rânduiala de postire, după cum ne spune Tipicul cel Mare al Sfântului Sava cel Sfințit, care a devenit cu timpul normativ în Biserica Ortodoxă, prevede pentru monahi o postire aspră în timpul acesta. Astfel, tipicul spune să se postească până în ceasul al nouălea (ora 12:00), iar luni, miercuri și vineri monahii din obștea Sfântului Sava mâncau doar hrană uscată și făceau metanii mari, în vederea Împărtășaniei din ziua următoare. Marțea și joia puteau mânca hrană gătită, însă fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica se făcea dezlegare la untdelemn și vin. Pește monahii puteau mânca doar la sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului Hristos, de două ori în acea zi, precum și la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Rânduiala aceasta se păstrează cu strictețe și astăzi în mănăstiri. Pentru mireni, chiar și Tipicul Sfântului Sava prevede dezlegare la carne în marile sărbători, inclusiv de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, dacă aceasta nu cade într-o zi de miercuri sau de vineri, caz în care se dezleagă doar la pește pentru toată lumea.
Sfântul Simeon, Arhiepiscopul Tesalonicului, care a trăit la sfârșitul veacului al XIV-lea și începutul celui de-al XV-lea, scria despre Postul Adormirii Maicii Domnului următoarele: „Postul din august este stabilit în cinstea Maicii lui Dumnezeu Cuvântul, care, cunoscându-și mutarea, se ostenea și postea ca întotdeauna pentru noi, chiar dacă ea, fiind Preacurată, nu avea nevoie de postire. Astfel s-a rugat cu osârdie pentru noi atunci când a fost să se mute din viața această către cea viitoare și când fericitul ei suflet a urmat să se întâlnească cu Fiul ei. De aceea și noi trebuie să postim și să cântăm, urmând vieții ei și cerându-i să se roage pentru noi. Unii, de fapt, spun că acest post a fost rânduit în cinstea a două praznice, adică al Schimbării la Față și al Adormirii. Eu, de asemenea, cred că este necesar să ne amintim de ambele aceste sărbători, dintre care una ne dă sfințire, iar a *doua milostivire și mijlocire pentru sufletele noastre”.
S-a spus adesea că postul trupesc reprezintă doar pregătirea terenului pentru postul sufletului, care este postul cel adevărat. După cuvintele Avvei Dorotei, „noi nu trebuie să păstrăm măsura doar în privința hranei, ci să ne abținem de la orice păcat, pentru ca, așa cum postim cu pântecele, să postim și cu limba, să nu clevetim, să nu mințim, să nu vorbim în deșert, să nu denigrăm pe alții, să nu ne mâniem și, într-un cuvânt, să nu facem orice păcat cu limba noastră... să postim chiar și cu ochii, adică să nu ne uităm la lucruri deșarte, să nu lăsăm ochii noștri să fie slobozi, să nu privim pe nimeni fără rușine și frică... și mâinile, ca și picioarele noastre trebuie să se abțină de la orice faptă rea”. Cel care face astfel poate spera că drumul postirii lui va fi drept și va vedea la sfârșit nu un trup ostenit, nu un suflet înrăit și o inimă împietrită, ci un suflet curat, căruia i se va descoperi înțelesul tainic al praznicului Adormirii Maicii lui Dumnezeu.
De sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului Hristos, care este pe 6 august, atunci când fructele sunt coapte, iar mierea albinelor este din belșug, înaintașii noștri au simțit nevoia să aducă din pârga acestor roade, pentru a fi binecuvântați, atât ei, cât și gospodăriile lor. Chiar dacă astăzi oamenii s-au îndepărtat de viața agricolă, rugăciunea pe care o citește preotul la prinoasele speciale, struguri, miere și alte roade de sezon, amintește de mulțumirea pe care I-o datorăm lui Dumnezeu, Cel care ne hrănește și ne miluiește cu al Său har și din darurile Sale cele bogate, după cum zice preotul atunci când rostește mulțumirea pentru masă. Credincioșii aduc în această zi din struguri, miere, mere și alte fructe pentru a primi binecuvântarea lui Dumnezeu, prin această faptă bună.
Evlavia înaintașilor noștri pentru Maica Domnului, mai ales la praznicul Adormirii, i-a îndemnat să ridice biserici și mănăstiri închinate acestei sărbători de vară, după încheierea postului. Astfel, foarte multe localități au biserici cu acest hram. Probabil, una dintre cele mai vestite mănăstiri cu acest hram este Nicula din județul Cluj, unde săvârșesc un pelerinaj impresionant credincioși din întreaga țară, pentru a cinsti și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. În alte zone ale României menționăm doar câteva mănăstiri cu acest hram: Bistrița și Frăsinei din județul Vâlcea; Brâncoveanu-Sâmbăta de Sus din județul Brașov; Curtea de Argeș din județul Argeș; Cheia din județul Prahova; Putna și Humor din județul Suceava; Tismana și Polovragi din județul Gorj; Țigănești și Samurcășești din județul Ilfov; „Sfânta Maria”-Techirghiol din județul Constanța; Văratec din județul *Neamț. Toate aceste mănăstiri și altele, precum și bisericile de mir prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului cu hram, pregătin*du-se în mod deosebit în acest post, în care toți credincioșii o cinstesc după vrednicie pe Născătoarea de Dumnezeu.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote