View Single Post
Vechi 29.08.2016, 18:34:23
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de florin.oltean75 Vezi mesajul
Catalin, liberul arbitru presupune alegere in cunostinta de cauza. Presupune intelegerea efectelor alegerii.
Intelegerea este, dar nu e similara cu asimilarea doctrinelor tale sucite.

Tine de asimilarea unor notiuni elementare, cum ar fi binele si raul (care apropo, la tine sunt rasucite si anihilate in sensul lor profund) si consecintele imbratsiarii uneie sau alteia.

Citat:
Altfel, nu este liber arbitru. Omul care este inselat de aparente, de patimi are liber arbitru? Nu. Pentru ca nu are cunostinta consecintelor. Este orb.
Liberul arbitru nu presupune credinta, ci cunostinta.
Pai poate in lumea ta, oamenii asa au aparut (dintotdeauna???) insealati, orbiti, etc.
Dupa teologia crestina, omul a avut intotdeuna posibilitatea sa aleaga.

Citat:
Ce parinte normal isi lasa copilul sa aleaga nenorocirea, boala, moartea, pentru ai respecta "liberul arbitru"? Un copil care crede ca de fapt alege fericirea...
Cel care spune:

"15. Iată eu astăzi ți-am pus înainte viața și moartea, binele și răul,
16. Poruncindu-ți astăzi să iubești pe Domnul Dumnezeul tău, să umbli în toate căile Lui și să împlinești poruncile Lui, hotărârile Lui și legile Lui, ca să trăiești și să te înmulțești și să te binecuvânteze Domnul Dumnezeul tău pe pământul pe care îl vei stăpâni.
17. Iar de se va întoarce inima ta și nu vei asculta, ci te vei lăsa ademenit și te vei închina la alți dumnezei și le vei sluji lor,
18. Vă dau de știre astăzi că veți pieri și nu veți trăi mult în pământul pe care Domnul Dumnezeu ți-l dă și pentru a cărui stăpânire treci tu acum Iordanul.
19. Ca martori înaintea voastră iau astăzi cerul și pământul: viață și moarte Zi-am pus eu astăzi înainte, și binecuvântare și blestem. Alege viața ca să trăiești tu și urmașii tăi.

(Deut. cap. 30)

Si care pentru tine este din pacate, un soi de alegorie.

Last edited by AlinB; 04.09.2016 at 19:37:01.