Citat:
În prealabil postat de vsovi
Dacă ai fi la mare pe plajă sau ai fi pe mare întro barcă sau înnotînd pe mare sau te-ai afla pe o cîmpie oare cum ar trebui să vezi linia orizontului dacă ai crede că te aflii pe un pămînt plat și cum ar trebui să o vezi dacă ai crede că te afli pe un pămînt sferic?
Poate că ar trebui să ne dăm seama că aflîndu-ne pe o sferă orice privire de la nivelul mării, adică tangentă la sferă, nu vede orizontul deloc adică vede singurul punct în care se află, punctul de tangență. Dacă te ridici în picioare și ai 2 m, atunci ar trebui să vezi orizontul ca un arc de cerc situat sub punctul în care te afli. Distanța de la ochi la un punct al liniei orizontului ar fi d=((R+h)^2 -R^2)^0,5=5048,2m adică s-ar forma un con de înălțime 2m și cu ipotenuza triunghuiului format din raza bazei și înălțimea, de aproximativ 5 km.
De la 1m distanța maximă la care vezi ar fi de 3658,75m deci în jur de 3,5km iar de la 0,5m adică de la jumate de metru ar trebui să vedem un orizont circular pînă la distanța de 2523,48m adică pînă la 2,5km deci am vedea un orizont maxim mult mai aproape față de ceea ce vede cel aflat la 2m înălțime, adică orizontul de la 0,5m ar trebui să fie pînă la jumătatea distanței la care vede orizontul cel aflat la 2m înălțime.
Oare se întîmplă așa în realitate sau vedem atît de la 2m înălțime cît și de la 0,5m pînă la mult mai mult de 5 km distanță punctele de la orizont?
Ideea e că poți folosi și o lunetă sau un binoclu pentru a vedea orizontul de la 0,5m înălțime. Oare poți să vezi dincolo de 2,5km? Eu cred că poți.
|
De exemplu azi pe la ora 12 Soarele era sus pe cer cam la Sud-SE iar Luna la Nord-NV deci ambele erau sus pe cer în direcții opuse.
Luna era jumătate plină, exact jumătate cu partea liminată în sus. Dacă ai fi avut de-a-face cu două sfere din care una să lumineze pe alta ar fi fost imposibil ca umbra pe Lună să fie exact jumate din Lună în condițiile în care exista o linie dreaptă clară care să unească mijlocul sferic al Lunii cu mijlocul sferic al Soarelui. Deci dacă ceea ce vedem pe cer nu e o proiecție ca în desenul tehnic din pricina că lumina și imaginea merge în curbă datorită fenomenului refracție prin mediu atunci ar fi imposibil ca să vezi două sfere pe cer cam la aceiași înălțime, una la sud alta la nord, sau una la răsărit și alta la apus, deci în vizibilitate perfectă și cu toate astea să vezi că Luna este nouă sau jumate plină cînd defapt ar fi trebuit să o vezi că e complet plină.
Priviți și voi cerul cînd Soarele și Luna se află ambele pe Cer, ziua, cînd sunt în poziții diametral opuse și veți constata că ar fi imposibil să vedeți Lună nouă sau Lună semi plină cînd ar trebui să vedeți Lună plină.
Deci mie mi-e clar că atît lumina cît și imaginea Soarelui și a Lunii sunt pe o proiecție curbilinie, adică vezi oriunde ar fi ele pe cer imaginea lor de la zenit dar proiectată curbiliniu așa cum vine lumina și imaginea în curbă spre tine.
Nu e greu să constatați singuri aceste fenomene cînd Soarele și Luna sunt ambele pe cer în poziții diametral opuse. Teoria Heliocentrică și Geocentrică o să vă cadă din cap afară cînd veți pricepe că nu e posibilă niciuna dacă chiar e adevărat ceea ce vedeți cu proprii ochi!
Că Soarele și Luna sunt semisferice și că numai la eclipsa de Soare formează ele împreună o sferă perfectă, asta e partea doua, partea cea mai frumoasă și care nu-ți vine să crezi că e adevărată.