View Single Post
Vechi 05.11.2016, 21:04:53
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Am observat ca multi nu inteleg ce este ecumenismul, crezand ca e vorba doar de intalnirile ecumeniste.
Cătălin, îți mulțumesc pentru efortul tău. Da, eu asta înțeleg prin ecumenism, considerând că nu este tot una cu pietismul.
Mai sus mi-ai explicat despre botez; a cărui importanță nu vreau să o minimalizez. Dar, cum am mai arătat și în alte dialoguri cu tine, consider naștere din nou orice botez făcut în numele Sfintei Treimi, indiferent de cultul creștin în care s-a făcut. Pentru că el nu se face prin puterea preotului, ci prin cea a Duhului Sfânt.

Sigur, știu că pentru astfel de credință sunt considerat ecumenist. Dar, cum am mai spus, nu cred că putem vorbi de „ramificarea harului”; nu cred că e ceva care se poate ramifica, după cum nu cred nici că se poate cântări, cum mă ironiza Igor, după care înțeleg că ori este tot, ori deloc. Însă cred că cel mai adecvat termen de comparație pentru har este lumina (care nu se ramifică și nu se cântărește, dar poate fi mai multă sau mai puțină, după cât de curat sau sănătos este ochiul primitorului).

P.S. Nu sunt lămurit în privința harului lucrător, respectiv nelucrător. Nu înțeleg cum poate fi harul nelucrător în afara cazului că asta înseamnă necolaborarea noastră cu el. Dacă ai cunoștință cine a formulat această teorie, m-aș bucura să aflu.

Last edited by CristianR; 05.11.2016 at 21:32:45.
Reply With Quote