Citat:
În prealabil postat de florin.oltean75
Unii mistici crestini au inteles ca Dumnezeu se cunoaste "parasind orice impresie" a mintii. Este echivalent cu a nega cogniscibilitatea Lui Dumnezeu in Fiinta Sa.
|
Se poate înțelege și așa.
La fel de bine se poate înțelege că o cunoaștere a lui Dumnezeu nu se face, măcar de la un prag încolo, în modul obișnuit de a lucra al minții noastre - mod care este obiectualist, fizicalist, care percepe datul cunoașterii în afara minții, ca distinct de subiectul cunoscător.
Ar putea fi vorba, așadar, de o altă cunoaștere - anume
prin participare la "obiectul" ei. Aceasta presupune o curajoasă concentrare înlăuntru, un dezinteres pregnant pentru rătăcirile în exterior, unde îl căutăm degeaba pe Dumnezeu. Căci Dumnezeu nu este în rătăcirile noastre de ieșiți din minți, ci înlăuntrul sufletului care își așteaptă întoarcerea minții acasă...
Or, Florin, tocmai această participare la viața dumnezeiască ne este poruncită de Hristos. Și cred că la asta ajută/îndrumă/face să fie întreaga lucrare a Bisericii. Începînd cu Evanghelia, apoi cu întreaga Tradiție, până azi la orice participare de-a noastră la viața liturgică.
Este o contopire a omului cu duhul Iubirii, implicit cu Duhul Adevărului, iar în actul rugăciunii iscodirea obiectualistă a minții, cu tot noianul ei de gânduri și imagini mai întâi, este abandonată treptat, până la deplina tăcere. Atunci, ne spun sfinții rugători, liniștea este deplină, participarea este deplină și Glasul Domnului poate fi aievea auzit și primit. Mintea nu se mai întoarce asupra ei însăși, la carcasa ei de gânduri și stări care țin de risipirea în afară, interesul pentru propriile mișcări a fost cu totul stins, abandonul este total într-o adâncă concentrare și umilă/îndrăgostită simțire... Se trăiește, de către unii rugători, răpirea, extazul...
Eu așa am înțeles, mai degrabă.