View Single Post
Vechi 16.12.2016, 15:01:13
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan67 Vezi mesajul
Duhul Adevărului, trimis de Hristos ca "alt Mângâietor", nu doar aduce aminte ci și învață. Ce anume învață? Nimic altceva decât ceea ce urmează mereu să fie, devenirea - asta învață.
A crede că Hristos și Apostolii au lăsat toată învățătura este, cred, o eroare de înțelegere și o minimalizare a lucrării Duhului în Biserică.
Tradiția este vie, dinamică. Noi și noi roade ale viețuirii sfinte, în Duhul, au fost adăugate la Comoara Bisericii de-a lungul secolelor.
Ceea ce scrii este dezvoltarea dogmatica, adica explicarea invataturii. Eu am mai avut pe forum o discutie despre aceste lucruri si atunci m-am documentat. Nu mai stiu ce link am dat atunci, am gasit acum un articol care explica detaliat deosebirea intre dezvoltarea doctrinara si dogmatica, cu ocazia asta am citit mai atent si am inteles mai bine: http://www.crestinortodox.ro/dogmati...ine-69112.html
Invatatura revelata a fost data treptat oamneilor, incepand de la Adam si Eva si pana la Hristos. Odata cu Hristos revelatia a fost completa. Dupa aceea a urmat dezvoltarea dogmatica, adica explicarea invataturii revelate, fara sa se adauge alte adevaruri.
Citez: "O prima eroare, care se face frecvent, este confuzia intre dezvol*tarea doctrinara a Revelatiei divine pana la Hristos si dezvoltarea doctrinara a Revelatiei divine de dupa Hristos, adica dezvoltarea dogmatica. Dezvoltarea dogmatica se deosebeste structural de cealalta, deoarece ea nu mai aduce adevaruri noi, nu mareste fondul revelat supranatural; ea este numai o dezvoltare for*mala de explicare, de lamurire si de insusire a Revelatiei supranaturale, nu o innoire a acesteia, sau o transformare. Dezvoltarea dogmatica este, astfel, transpunerea adevarurilor revelate in cele mai bune si adecvate conditii doctrinare, pentru o buna insusire de catre credinciosi, fara rastalmaciri, spre mantuire."
"Totul pleaca de la o confuzie regretabila, adica de la faptul ca, pentru unii, nu este lamurit inca ade*varul ca procesul revelational propriu-zis s-a incheiat o data cu Domnul nostru Iisus Hristos si el nu mai poate continua sub aceeasi forma supra*naturala."
Reply With Quote