Citat:
În prealabil postat de Demetrius
Eu sunt responsabil de cele scrise de mine, nu de ce vi se pare voua ca cititi.
|
Există două învătături referitoare la Maica lui Dumnezeu, ambele strâns legate de învătătura privind întruparea lui Dumnezeu-Cuvântul. Acestea sunt: a) pururea fecioria ei, si b) numele ei de Theotokos. Aceste învătături derivă chiar din învătătura privind unitatea ipostasului Domnului începând din momentul întrupării Sale – ipostasul divin.
Nasterea Domnului Iisus Hristos dintr-o Fecioară este mărturisită în mod direct si deliberat de doi evanghelisti, Matei si Luca. Această învătătură a fost introdusă în Simbolul Credintei la Primul Conciliu Ecumenic, care afirmă: …c are, pentru noi oamenii si pentru a noastră mântuire, s-a pogorât din ceruri si s-a-ntrupat de la Sfântul Duh si din Maria Fecioara si S-a făcut om. Pururea fecioria Maicii lui Dumnezeu este mărturisită de propriile ei cuvinte exprimate în Evanghelie, acolo unde ea exprimă întelegerea caracterului cu totul deosebit al alegerii ei: Sufletul meu preamăreste pe Domnul…căci iată, de acum toate neamurile mă vor numi fericită…Căci Cel care este puternic a făcut lucruri mari pentru mine li sfânt este Numele Său (Luca 1,46-49).