Citat:
În prealabil postat de catalin2
Sfanta Traditie este ceea ce a transmis Domnul Iisus prin viu grai. O parte a fost consemnat in Sfanta Scriptura iar alta parte au transmis Sfintii Apostoli, de exmplu ceea ce tine de sfintele slujbe, etc.
|
Ok, am citit asta undeva, Traditia Apostolica parca era numita.
E suficient de clar ca in afara de ceea ce este scris in Biblie, Domnul Isus si apostolii au dat si alte invataturi.
Ma gandesc ca unele s-au transmis oral catre ucenicii apostolilor si apoi au fost puse si in scris. Cred ca TOATE invataturile date de Isus sau de Apostoli si care ajuns pana la noi au fost transmise prin intermediul documentelor scrise.
Intrebarea, pe care am mai pus-o pe acest forum, dupa ce am cautat mult pe internet, este: care sunt documentele scrise, care este indexul cartilor care alcatuiesc Sfanta Traditie? Mi s-a raspuns: toate scrierile tuturor sfintilor formeaza Sfanta Traditie, Filocaliile, PSB-ul, Canoanele, hotararile sinoadelor...
Mie mi se pare o chestie imprecisa
Daca pe mine m-ar intreba cineva ce este Biblia, i-as raspunde clar ce cred eu: Biblia este o Carte, formata din 66 de carti, 39 in Vechiul Testament si 27 in Noul Testament. Daca vrei pot sa-ti dau lista lor. Sau chiar sa-ti dau link-ul unei librarii de unde sa-ti cumperi una.
Daca m-ar intreba ce este Sfanta Traditie, nu stiu sa-i dau o lista exhaustiva cu cartile care o formeaza. Mi-ar placea sa-i pot da un link si sa-i zic: uite prietene, la pagina aceasta de internet sunt toate documentele Sfintei Traditii. Daca o carte nu este regasita pe aceasta pagina oficiala a Sfintei Traditii, cu siguranta NU face parte din Sfanta Traditie.
Deci as avea vreo doua intrebari:
1. Exista vreo astfel de lista completa, exhaustiva?
2. Mie mi se pare ca ar trebui sa fie cam mare lista. Considerati ca exista vreun om pe fata pamantului care sa fi citit Sfanta Traditie?