View Single Post
Vechi 01.01.2017, 20:57:09
gpalama's Avatar
gpalama gpalama is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.02.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Penticostalul Traditional Vezi mesajul
Premisele tale sunt corecte, dar concluzia gresita.
Premise:
- Sfintii pot face afirmatii adevarate sau false.
- Cuviosul Paisie Aghioritul a facut afirmatia "X"
Concluzie:
- Afirmatia "X" este adevarata

Este posibil ca protestantii si catolicii sa aiba invataturi gresite insa nu putem concluziona in mod sigur asta, in urma afirmatiei Cuviosului Paisie. Pentru ca el nu este infailibil. Este foarte posibil sa fi vorbit "dintr'ale lui".

Asta e ideea: ceea ce au spus cuviosii, sfintii, parintii si scriitorii bisericicesti nu este infailibil, pe cand ceea ce au invatat Isus si Apostolii in Scripturi este pe deplin adevarat si in intregime insuflat de Duhul Sfant.

Sunt Afirmatii si afirmatii. Afirmatii de Sus si afirmatii de la om.
Afirmatiile de care vorbeam intra in categoria REVELATIE. Adica de la Dumnezeu pentru noi.

Iar Sfantul Paisie Aghioritul a delimitat extrem adevarul de credinta si a si marturisit ca insusi cerul i-a descoperit lucrul asta.
Iar afirmatia lui esentiala si mantuitoare este clara: Ortodoxia este Calea, Adevarul si Viata. Afirmatie revelata de la Dumnezeu.

Si eu vorbeam exact despre categoria asta de afirmatii: descoperiri clare de la Dumnezeu pe care TOTI sfintii mari le-au avut.

Acum tu fortezi enorm de rau revelatia lui Dumnezeu ca fiind cuprinsa exclusiv acum 2000 de ani, ca si cum Duhul Sfant s-a pogorat o singura data peste lume si a descoperit numai unui grup de 12 oameni adevarult. Si gata.

Ori Hristos a spus clar ca Duhul Sfant ramane in locul lui in lume si DESCOPERA TOTUL din cele lasate de Hristos.

Este Paisie Aghioritul Apostol al lui Hristos dupa Apostoli? DA, prin faptele facute de el, asemenea apostolilor cu putere mare de la Dumnezeu si nu cu puterea lui personala.
Este Paisie Aghioritul asemenea Apostolilor cu revelatie de la Dumnezeu pentru problemele Bisericii? Da, a avut multe descoperiri pentru Biserica si despre Biserica.

Iar cea mai importanta este ca Ortodoxia este Calea, Adevarul si Viata, este cu adevarat calea mantuitoare.

@Penticostalul - logica prin care tu combati argumentul meu nu este corecta.
Eu am afirmat asa:
Paisie Aghioritul are descoperiri mari de la Dumnezeu cu privire la fiinta Bisericii si dovedeste prin viata lui ca este asemenea Apostolilor in putere si lumina.

Iar tu spui sunt multi parinti in istoria Bisericii care au vorbit fiecare dupa capul lui deci nu poti sti daca Paisie Aghioritul a vorbit dupa capul lui sau de sus. Ce zic eu si ce raspunzi tu.

Iti raspund sa fii mai atent cum combati argumentele daca doresti sa fii cu adevarat corect (eu cel putin sunt absolut satul de logica sectara de generalizare, relativizare, ignorare, si orice tip de decredibilizare a argumentelor intr-o disputa).

Eu vorbesc punctual, de o singura afirmatie facuta de Paisie Aghioritul si care a facut-o CU DESCOPERIRE DE LA DUMNEZEU, iar afirmatia este:
Ortodoxia este Biserica lui Dumneze.
Afirmatia asta este facuta in urma discutiei pe care a avut-o cu Sfanta Eufimia, care a venit si l-a povatuit legat de o problema a Bisericii.

Nu vorbesc de alte afirmatii, ci exclusiv de afirmatia asupra Bisericii.

Last edited by gpalama; 01.01.2017 at 20:59:22.
Reply With Quote