Citat:
În prealabil postat de antoniap
Teoretic, ai dreptate. Însă, practic, lucrurile nu stau chiar așa. Un astfel de canon, dacă a fost dat de un sfânt, adică tot de un duhovnic, în situații similare ar trebui sa fie de folos. Crestinul poate merge la duhovnic si cu dorinta de a citi acest canon. Creștinul nu trebuie sa fie ca un pacient, ci sa se implice activ în mântuirea lui.
|
Pai si ai impresia ca un pacient nu se implica in vindecarea sa ? Pai fara implicarea pacientului , nu poate sa existe vindecare.
Citat:
Nu cred ca au greșit cei care au scris astfel de marturii. Sfântul Lavrentie n-a dat acest canon cu interdicția de a fi dat mai departe.
|
Eu cred ca au gresit fara voia lor.Fiecaruia ii trebuie o pravila, binecuvantata
de duhovnicul sau.Nu ne apucam sa facem X metanii de Y ori, pt ca asa
a facut "sfantul", nu ne apucam sa zicem de Z ori psalmul X, pt ca asa a facutl sfantul.Cel mai probabil acesta pravila a sfantului, tinea cont si de harisemele pe care sfantul le are.
Ceea ce spune si sustin eu, sunt reguli care tin de educatia duhovniceasca.
Exemplu: daca dupa ce spui de 40 de ori psalmul X, chestia loveste in draci asa de tare incat dau navala asupra ta.
Ei bine sfantul mai mult ca sigur are o harisma care sa-l apare de acest atac.
Insa tu, care nu esti sfanta , ai harisma necesara sa te aperi de acest atac ?
Ca daca nu ai, ghici ce se va intampla, te va juca dracul in picioare ca o carpa de spalat pe jos.
Acum intelegi de ce pt sfantul, i se potriveste sa rosteasca de 40 de ori psalmul X si sa aiba efect total diferit fata de tine care rostesti de 40 de ori psalmmul X ?
Ca numarul ala de 40 nu este ales intamplator sa stii.
Uite chiar in randul preotilor: sunt unii monahii carora nu le este frica sa faca molifitele Sfantului Vasile si alti monahi carora le este frica (si aceasta frica are un motiv foarte intemeiat).