Procurorul General al României, Augustin Lazăr, șefa Instanței Supreme, Cristina Tarcea, dar și șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, au criticat dur intenția Ministerului Justiției de a modifica legislația penală, fie că vorbim de grațiere sau de modificarea codurilor penale (așa zisa amnistie mascată).
Augustin Lazăr a vorbit miercuri de un proiect de lege penibil. Procurorul General al României cere cu fermitate românilor să aibă încredere în magistrați și în actul de justiție; astfel de legi de ”clemență” nu sunt binevenite, adaugă el.
În opinia sa, grațierea nu rezolvă problema criminalității. Studiile arată că majoritatea celor care au fost puși în libertate, într-un timp foarte scurt au dat din nou de lucru organelor judiciare cu noi fapte, spune Augustin Lazăr.
În plus, a precizat că în toată lumea există problema supraaglomerării din penitenciare și a dat ca exemplu Franța, care are un grad de ocupare în penitenciare de 200%, „dar nu s-a repezit să pună în libertate infractorii”.
Augustin Lazăr a mai spus că Ministerul Public este ferm și clar împotriva unor acte de clemență cum sunt grațierea și amnistia, mai ales dacă sunt lipsite de transparență.
Întrebat cum vedea posibila dezincriminare a unor infracțiuni, Augustin Lazăr a spus că „s-ar vedea că dezincriminarea este făcută cu dedicație” și că la abuzul în serviciu ar fi „total exagerat”.
„S-ar vedea că dezincriminarea este făcută cu dedicație. Punct. (…) Ar fi total exagerat, spre exemplu la abuzul în serviciu, să se facă o incriminare astfel încât să se ajungă ca o bună parte dintre cauzele DNA-ului să rămână în aer.”
Reacția președintei Instanței Supreme
Și președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, a criticat proiectele Ministerului Justiției.
În opinia sa, din ceea ce s-a discutat în spațiul public, proiectul de ordonanță de urgență privind grațierea ar părea unul „cu dedicație”.
„Dacă mă iau după tot ceea ce s-a discutat în spațiu public, așa pare a fi”, a răspuns Cristina Tarcea la întrebarea , la ieșirea din CSM, întrebată dacă proiectul de OUG privind grațierea pare a fi „cu dedicație”.
În privința grațierii, șefa Instanței Supreme a spus că trebuie văzut în ce măsură beneficiază infracțiunile cu un pericol social redus și în ce măsură efectele acestui proiect nu ar fi acelea de a intimida lupta împotriva corupției.
„Am trimis deja materialul, spre studiu, Direcției legislație, să vedem care va fi impactul dispozițiilor. Este un aviz consultativ al CSM-ului. CSM-ul fiind alcătuit totuși din juriști, acest aviz consultativ înseamnă un aviz de specialitate”, a declarat Cristina Tarcea.
Aceasta s-a arătat îngrijorată de modul în care își vor face efectul ordonanțele.
„Asta mă întreb și eu. Deciziile Curții Constituționale nu sunt pronunțate săptămâna trecută, sunt pronunțate unele chiar de acum un an și jumătate. Dosarele care sunt deja pe rol vor beneficia de dispozițiile acestor legi. Mi-am pus problema ce se va întâmpla dacă conținutul acestor ordonanțe de urgență nu va fi identic în procedura parlamentară, prin urmare, dacă se vor modifica. Asta nu este deloc un lucru lipsit de importanță pentru că se pune problema aplicării legii penale mai favorabile”, a spus Cristina Tarcea.