View Single Post
Vechi 04.04.2017, 21:48:15
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de GMihai Vezi mesajul
Convertiri forțate, precum a slavilor ?
Nu ai citit cum s-au convertit rusii? Tarul a trimis mai multe solii, la Roma, musulmani, evrei, Constantinopol. Si cei de la Constantinopol s-au intors extaziati dupa slujba. Iar Bulgarii stim cum, tot prin delegatii.
Citat:
Spre deosebire de ortodoxie catolicismul a luat în serios porunca Domnului și a încercat să facă misiune pe tot pâmântul.
Interesant e ca pana la Schisma au facut exact aceeasi misiune ca rasaritenii. Pana atunci nu au facut misiune, doar dupa Schisma au gasit adevarul? Iar imediat dupa Schisma au inceput misiunea, prin casapirea musulmanilor pagani. Si Imperiul Roman de Rasarit a purtat razboaie cu musulmanii, dar nu a pretins ca face cateheza cu ei. Era o ironie.
Citat:
Pe de altă parte, ai dreptate când spui că ortodoxia nu e persuasivă. Poate că nu știi ce înseamnă a fi persuasiv (adică a avea putere de convingere), dar asta e altă discuție....
Da, stiu ce inseamna persuasiv, adica "Care urmărește să convingă, convingător, insistent, stăruitor.". Tocmai, Apostolii nu au cautat sa convinga, ei expuneau invatatura, dar nu stateau pe capul cuiva sa-l convinga. Pentru ca nu poti convinge pe nimeni, poti sta sa-i explici unui ateu sau unui adventist ani de zile, ca ei tot ce vor o sa creada. Dar daca el deja cauta adevarul atunci da, va fi receptiv de la inceput. In schimb poti converti pe cineva daca il ameninti, ii oferi ceva bunuri sau avantaje, il convingi prin alte cai.
Citat:
Poate că ai puțină ținere de minte, pentru că ți-am mai spus cu ani în urmă că am știut mai multe despre catolicism și ortodoxie decât știu marea majoritate a credincioșilor ortodocși și catolici....
Si eu credeam ca stiu multe, stiam cate ceva din scrieri new-age, adica aproape nimic.
Citat:
Dar, după logica ta, tu, devenind ortodox după ce ai fost practicant de paranormal, știi mult mai puțin despre catolicism decât știam eu despre ortodoxie.
Important e sa inveti pe parcurs, sa nu ramai asa, crezand ca stii tot. Eu dupa ce am devenit credincios, citind Biblia, un timp am crezut ca toate cultele sunt la fel. Deci eram ecumenist. Ma uitam la emisiuni protestante si ascultam radio protestant. Apoi am inceput sa citesc mai multe si mi-am dat seama ca protestantii nu prea sunt in regula, am ramas la ortodocsi si catolici. Am dat pomelnice chiar si la catolici, am fost in biserica catolica si m-am rugat. Dupa aceea am studiat mai multe si am inceput sa ma indoiesc de catolicism. M-am si rugat sa aflu adevarul despre catolicism. Si asa am aflat adevarul, nu am luat deloc decizii la intamplare si nu spun niciodata nimic din ce nu am studiat deja.
Reply With Quote