23.04.2017, 20:59:20
|
Senior Member
|
|
Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
|
|
Citat:
În prealabil postat de CristianR
La nivel institutional probabil că progresele sunt mai greu de realizat, mai ales că ierarhii se tem, pe bună dreptate, de tulburările care se pot isca în popor, ei fiind deja suspectati că fac agenda altora.
Dar cred că mai multă putere ar avea dialogul între personalităti duhovnicesti, între teologi, care să comunice bine atât cu ai nostri, cât si cu cei din afară. Asta e ceea ce a adus rod si în cazul Essex-ului (cum arăta P&C), si în cazul unor convertiri la ortodoxie.
În primul rând, ai grijă ca tu să-ti trăiesti cu adevărat credinta, păstrând în acelasi timp deschiderea, pretuirea, respectul pentru ceilalti.
Si fiecare poate fi un agent al dreptei-credinte acolo unde îsi trăieste viata. De ce să rămâi în defensivă mereu, apărând ceea ce altii vor să distrugă, în loc să iesi la atac? (Cea mai bună apărare e atacul, în fond). Dar cu armele irezistibile ale lui Dumnezeu: cu pace, cu bunăvointă, cu dragoste si cu adevăr, primindu-i pe toti cu bucurie, nu izolându-te de toti.
|
Ortodoxia si ortodocsii nu sunt inchisi, nu a fost niciodata, asta e o cocneptie gresita venita din ecumenism. Tocmai pentru a profita si de aceasta ocazie de propovaduire a dreptei credinte ortodocsii participa la intrunirile ecumeniste, desi se poate vedea ca sunt fara rezultate. Sa ne gandim doar la cat de amuzanta e situatia. Ierarhii si teologii ortodocsi incearca sa le explice papei, ierarhilor catolici, teologilor protestanti invatatura crestina, pe care o stie orice credinios ortodox obisnuit. Adica orice credincios ortodox, care stie cate ceva din invatatura ortodoxa, stie mai multe din invatatura crestina decat papa si toti ierarhii, pastorii si marii teologi catolici si protestanti. Eu intotdeauna am spus asta. Asadar, e vorba aici ca nu stiu sau ca nu vor sa stie?
|