Citat:
În prealabil postat de CristianR
@antonia:
Dacă am asculta toti de părintele Anania, dar în tot ce a spus, poate că n-am mai fi dezbinati.
De acord să tinem la adevăr si să recunoastem că este unul singur, respectiv că este păstrat în modul cel mai autentic de Biserica Ortodoxă.
Dar să-i avem în vedere si să-i socotim si pe ceilalti frati, să avem deschidere si respect pentru ei, dacă nu chiar dragoste, tot ca părintele Bartolomeu:
L-am pomenti astazi in rugaciunile noastre, asa cum ati ascultat iubitii mei, si am spus arhiereul Ioan Paul al doilea. Catolicii se roaga pentru sufletul papei Ioan Paul al doilea, pe buna dreptate, pentru ca este seful bisericii lor. Noi ne-am rugat si ne rugam pentru arhiereul Ioan Paul al doilea pentru ca este fratele nostru intru Hristos, avand succesiune apostolica intocmai ca orice arhiereu din Biserica Ortodoxa Romana.
[...]
Daca n-am ajuns inca cele doua biserici, catolica si ortodoxa, sa atingem comuniunea euharistica, catre care tindem si care va fi cand va vrea Dumnezeu, am ramas si suntem in comuniune de rugaciune.
Acum nu stiu ce să zic, în privinta autenticitătii citatelor pe care le-am luat, că sunt de pe... saccsiv.
|
E evident ca e gresit ce spune IPS Bartolomeu, dar sunt sigur ca o facea fara sa stie care este adevarul. In ton cu ceea ce am scris in mesajul meu precedent:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=221
IPS a fost acuzat de cei ce il aparau pe IPS Corneanu ca il acuza pe acesta, dar si domnia sa a impartasit odata cativa greco-catolici. In schimb a spus ca impartasania de la greco-catolici e bors de urzici, deci nu o recunostea.
Asa cum am mai spus, chiar si unii ierarhi si duhovnici de la noi au spus si unele lucruri gresite, in special legat de catolici. In primul rand nu erau informatiile accesibile ca acum, cand se pot gasi pe internet in scurt timp. Iar actiunile Patriarhiei ecumenice (sa ne gandim, de exemplu, la Patriarhul Athenagoras) si ideile filocatolice din epoca au condus la o stare de confuzie si neintelegere cu privire la catolici. Sa nu uitam ca si BOR a recunoscut, la un moment dat, hirotoniile anglicanilor, luandu-se dupa Patriarhia Ecumenica. In schimb nu a existat aceasta neintelegere la multi sfinti din epoca, de exemplu Sfantul Iustin Popovici, Paisie Aghioritul si altii.
Asa cum mentionam, e gresit sa spunem daca gasit niste afirmatii gresite ca sunt doua intelegeri in ortodoxie. Adica cea ortodoxa e gresita si cea ecumenista e adevarata, nici mai mult nici mai putin ca protestantii au adevarata credinta, iar ortodocsii s-au inselat cu privire la eclesiologie. Aceia au facut-o din nestiinta, dar cel ce a auzit adevarul nu mai are aceasta scuza. Pentru ca prima este nestiinta, a doua este impotrivire la adevar.