Citat:
În prealabil postat de catalin2
Deci argumentele ortodoxe in privinta iconomiei ti se par artificiale, iar invatatura ortodoxa in privinta harului o impietate (sigur, nici catehismul nu-ti place, din care am dat citatele despre har in trecut). In schimb sustii niste invataturi protestante (ramificatia harului si toate cultele sunt biserici sunt conceptii din protestantism), afirmand ca acestea sunt adevarata invatatura, nu cea ortodoxa din toate timpurile.
|
Cătălin, un dialog este posibil atunci când interlocutorii sunt onești, adică amândoi încearcă să înțeleagă corect ceea ce transmite celălalt. Nu o dată ți s-a spus că răstălmăcești și pui în dreptul oamenilor afirmații pe care ei nu le-au făcut. E ceea ce i-a supărat pe mulți, care, fiind mai aprigi ca mine, au și reacționat pe (sau cu asupra de) măsură. Așa încât, încă o dată, mă voi abține de la dialogul cu tine de aici înainte.
1. Argumentele acelea erau ale Bisericii Georgiei, nu erau universal adoptate de către toți ortodocșii, așa încât nu pot fi numite
argumentele ortodoxe.
2. Nu o dată ți-am spus că nu susțin ramificația harului.
3. N-am susținut că toate cultele sunt Biserici* (măcar nu în dialogul de față).
Citat:
Ar insemna ca oricine isi face o secta e la fel ca Biserica, are botez si Sfinte Taine, orice aberatie ar sustine. De exemplu, daca unui vecin al tau se apuca sa isi faca un cult crestin in apartament si sutine o invatatura aiuristica, botezul facut de el si tainele sunt la fel ca in Biserica, ori te duci la biserca, ori la vecin e acelasi lucru.
|
Ori nu ești atent, ori nu vrei să fii atent la ce spune omul. Eu am subliniat că
botezul este cel care nu poate fi contestat. Oricine e botezat în numele Sfintei Treimi se cheamă că e născut din nou. Dar a fi în Biserică înseamnă a fi în comuniune cu Hristos și cu ceilalți credincioși, deci înseamnă și a te împărtăși. Or, diferența în asta constă. Că vecinul poate boteza pe cineva, dar nu poate fi în comuniune euharistică cu Hristos în adunarea lui. Nu vecinul (și nici preotul) dă harul nașterii din nou, ci Dumnezeu.
În plus, ceea ce numești ca fiind învățătura mea sau învățătură ecumenistă (cu privire la botez) eu ți-am argumentat că nu poate fi decât ortodoxă, pentru că botezul fie este, fie nu este, adică are valoare de adevăr 0 sau 1.
* Cei care scriu cu b mic când se referă la celelalte confesiuni creștine greșesc gramatical, pentru că nu le pot transforma în substantive comune.